Seznam.cz: Češi více vyhledávají o možnostech vytápění

pondělí, 29. srpna 2022, 13:55 Aktuality, Internet & Mobil MediaGuru

Seznam.cz na svých datech vidí, že Češi na internetu sledují a hledají informace o možnostech vytápění. Nejžádanější jsou krbová kamna a pelety.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

Služba Seznam.cz Vyhledávání, kterou využije alespoň jednou měsíčně každý druhý Čech, eviduje v poslední době výrazný nárůst hledanosti témat spojených s nadcházející topnou sezonou. Služba zaznamenala v uplynulých týdnech velký zájem o pelety, tepelná čerpadla, solární energie a krbová kamna.

„Největší skok v hledanosti vidíme u kamen, nejčastěji jde o krbová kamna nebo krbová kamna s výměníkem. Meziročně křivka vyrostla o více než 200 %,“ říká Tereza Fukátková, datová analytička ve společnosti Seznam.cz. I když ceny této komodity také v poslední době vzrostly, na trhu je dostatečná nabídka a nejedná se zatím o nedostatkové zboží. Tento trend eviduje také další služba z portfolia české internetové jedničky Seznam.cz. O krbová kamna se uživatelé ve vysoké míře zajímají konkrétně na nákupním rádci a srovnávači Zboží.cz. O tuto kategorii výrazně vzrůstá zájem už od letošního jara, a to téměř dvojnásobně oproti minulému roku, což zjevně odráží obavy Čechů z energetické krize.

Uživatelé hledají také dřevo na topení, ale oproti loňskému roku je vidět mnohem vyšší nárůst zájmu o pelety. „Na datech sledujeme, že se letos lidé připravují na zimu s výraznějším časovým předstihem. Na základě veřejně dostupných informací je patrné, že právě pelety by měly být oproti dřevu komfortnější, protože přikládání lze automatizovat, a to tak, že jedou na pásu přímo do kotle. Můžeme tedy říci, že je to podobně komfortní varianta jako elektřina nebo plyn, ovšem cenově podobná volbě dřeva,“ dodává Fukátková.

-mav-