CZ IPI, NFNZ a Syndikát vyzývají k rychlé novelizaci zákonů ČT a ČRo

úterý, 27. září 2022, 07:15 Aktuality, TV, Rádio MediaGuru

Profesní mediální instituce CZ IPI, NFNZ a Syndikát novinářů vyzývají poslance k urychlené novelizaci zákonů o České televizi a Českém rozhlasu.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI), NFNZ - Nadační fond nezávislé žurnalistiky a Syndikát novinářů České republiky vyzývají Poslaneckou sněmovnu, aby urychleně projednala návrh zákona o České televizi a Českém rozhlase. Uvedly to v otevřeném dopisu. Vyzvaly také političky a politiky demokratických politických stran, aby ještě zvážili navrhované zvýšení koncesionářského poplatku. 

„V době, kdy se celá země ocitá v dezinformační válce s Ruskou federací a kdy dezinformační scéna získává své zástupce i v zákonodárných sborech, je nutné, aby demokratické strany podpořily fungování nezávislých médií," zdůvodňují mj. profesní mediální organizace. Je podle jejich názoru třeba snížit politický vliv na ČT a ČRo, a proto považují za vhodné změnit způsob volby mediálních rad, aby se na ní podílely minimálně obě komory českého Parlamentu. Tento legislativní návrh čeká v Poslanecké sněmovně na projednání od poloviny července

Zmíněné organizace rovněž připomínají nedávný návrh skupiny poslanců ANO, kteří navrhují, aby koncesionářské poplatky nadále nemuseli platit starobní a invalidní důchodci. „Tento krok by veřejnoprávní média destabilizoval v dlouhodobém výhledu stále silněji. Vzhledem k demografickému vývoji totiž starobních penzistů přibývá a přibývat bude," konstatují. 

„V kritické době je pro zachování demokratických poměrů existence silných nezávislých médií klíčová. Poslední komunální volby potvrzují trendy, před kterými sociologové varují už delší dobu. Nemalá část společnosti je vystavená působení dezinformačních zdrojů a kvůli nim a také kvůli horšící se ekonomické situaci ztrácí důvěru v demokratické instituce," uvádějí profesní instituce.

Financování ČT a ČRo by se mělo řešit zvýšením poplatku, ne reklamy

úterý 9. srpna 2022

-mav-