Forbes.cz je v novém, prochází největšími změnami od vzniku

pátek, 9. září 2022, 11:25 Internet & Mobil MediaGuru

Vedle nové podoby webu Forbes.cz se chystají i nové projekty či podcast Closer. Cílem je navýšit počet předplatitelů i návštěvnost webu.

Zdravko Krstanov, zdroj: Forbes

Zdravko Krstanov, zdroj: Forbes

Česká online verze magazínu Forbes spustila nový web. Změnil se design, přibyly funkcionality a web běží na novém kódu. Provozující společnost MediaRey SE uvedla, že web Forbesu, jehož návštěvnost dosahuje podle NetMonitoru jeden milion uživatelů, postupně prochází největší změnou od svého vzniku.

„Jakkoliv je patrná změna designu, jde primárně o facelift naší homepage, která vzhledem k množství obsahu nevyhovovala naším potřebám. Hlavní změny se nicméně odehrály na backendu. Vyvázli jsme ze spárů starého kódu, který naše digitální možnosti značně limitoval,“ popsala Chief Product Officer Forbes.cz Andrea Steiner.

Forbes.cz začal před pár měsíci využívat vlastní řešení umělé inteligence na doporučování dalšího obsahu, přičemž AI bude do svého fungování na novém kódu dále implementovat. Půjde například o vylepšený editorský nástroj pro redaktory, s nímž již pracuje mateřská americká verze.

„Na podzim zároveň představíme hned dva nové projekty, které jsou online-first, to znamená, že většina doprovodného obsahu bude dostupná na našich digitálních kanálech, nikoliv v tištěném vydání. Z čtenářského hlediska se je nepochybně na co těšit,“ uvedl šéfredaktor Forbes.cz Zdravko Krstanov.

Úpravami prošlo také předplatné Premium, ke kterému se připravuje nový podcast Closer s tuzemskými úspěšnými byznysmeny, ale například také vstupy na konference Forbesu a další výhody. „S produktem Premium chceme nadále pracovat, vnímáme jeho roli jako nositele celkové Forbes uživatelské zkušenosti, která rozhodně nemá končit klasickým obsahem,“ dodává Krstanov.

Forbes představil nový web zároveň i na Slovensku a v Maďarsku, tedy na obou dalších trzích ovládaných holdingem MediaRey Erika Conrada a Petra Barecze. „Jednotný technologický základ umožní efektivnější a flexibilní spolupráci. Otevřeme tak i nové obchodní možnosti mezi všemi třemi zeměmi. Mezinárodní přesah z pohledu reklamních možností a obsahu je unikátní na českém trhu,” dodala Barbora Kročková, CEO vydavatelství.

Forbes.cz čte podle aktuálního Netmonitoru přes 1 milion reálných uživatelů měsíčně. Aktuální počet předplatitelů se blíží k deseti tisícům, z toho polovina (5 tisíc) má přístup a konzumuje premium obsah, tedy v digitální formě.

Právě v onlinu vidí Forbes možnosti pro další růst. Šéfredaktor tištěné verze Petr Šimůnek v červnu MediaGuru.cz řekl, že růst v digitálu zamýšlí Forbes ve dvou směrech – jednak v celkové návštěvnosti webu, kterou hodlá výhledově zvýšit až téměř na dvojnásobek současného stavu, tedy na zhruba dva miliony uživatelů. Druhý směr růstu si Forbes vytyčil v placeném onlinu obsahu. Zde rovněž zamýšlí počet výhradě digitálních předplatitelů zdvojnásobit.

Forbes vidí další cestu růstu v placeném onlinu

čtvrtek 30. června 2022

-mav-