Meta má plány s placeným obsahem

neděle, 4. září 2022, 07:55 Internet & Mobil MediaGuru

Facebook na své přihlašovací stránce dlouho všechny ubezpečoval, že vždy zůstane zdarma. Do budoucna chce ale některé funkce zpoplatnit.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Mimořádná doba přináší mimořádné situace. Společnost Meta, dříve známá jako Facebook, se nejspíš chystá rozbořit dlouholetá tabu provázející její sociální sítě Instagram, WhatsApp a Facebook. V nadcházejících letech hodlá poprvé výrazněji zkusit spoléhat na příjmy z placeného obsahu a funkcí. Informoval o tom portál The Verge, který se dostal k interní zprávě na toto téma v Metě kolující. Technologický gigant sestaví v korporaci novou divizi, která bude pověřena zaváděním zpoplatněných služeb napříč jednotlivými aplikacemi. Nový tým povede Pratiti Raychoudhuryová dříve vedoucí výzkumu a vývoje v rámci Meta.

Přestože firma nechtěla uvést příklady produktů, které by chtěla zavést, její vize má některé poměrně jasné obrysy. Není v plánu přijít s funkcí, která by umožnila platícím uživatelům vypnout zobrazování reklamy. Zvyšování příjmů z inzerce je pro firmu Marka Zuckerberga stále prioritou. „Vidíme ale příležitost přijít s novými typy produktů, funkcí a zážitků, za které budou lidé ochotně platit,“ řekl The Verge viceprezident Mety pro monetizaci John Hegeman. Podle něj je důležité, aby se z předplatného či jeho obdoby stala důležitější součást obchodního modelu firmy. „V pětiletém časovém horizontu by mohla změna být už dost patrná,“ nastínil Hegeman.

Neznamená to ale, že by Meta s monetizací obsahu dosud nijak nepracovala. Někteří správci facebookových skupin mohou už teď vybírat peníze za přístup k exkluzivnímu obsahu, přes facebookovou digitální měnu ve formě „hvězdiček“ lze posílat drobné finanční dary oblíbeným tvůrcům, WhatsApp si u některých firem účtuje za možnost posílat zprávy zákazníkům a Instagram již dříve nastínil, že by některá stories mohla být dostupná jen abonentům. Jsou to však roztříštěné iniciativy, které navíc vypadají stále neduživěji v kontextu pro Metu nepříliš příznivých okolností.

Zřetelný trend

Za prvé: Apple na svých zařízeních vyžaduje, aby měly aplikace třetích stran explicitní souhlas uživatelů se sbíráním jejich dat pro potřeby cílení reklamy. To vzhledem k tržnímu postavení iPhonu a iPadu nabourává reklamní příjmy řady platforem včetně těch provozovaných Metou. Vyvstávají pak otázky nad udržitelností současného byznys modelu firmy. Za druhé: konkurence v zavádění obchodních novinek nezahálí. Zatímco se Zuckerberg nadchnul svým konceptem metaverza, který ale dosud jen pálí a ještě nějakou dobu bude pálit miliardy investičních dolarů, ostatní sociální sítě přišly se svými variantami na placený obsah.

Například Twitter nabízí zajímavým tvůrcům možnost nechat si platit od takzvaných super followerů za přístup k exkluzivnímu obsahu. Pro mikroblogovací službu to může být potenciálně obchodně zajímavé kvůli provizi, kterou si z transakcí strhává. Naopak Snapchat nabídl předplatitelům bonusy jiného ražení: přednostní přístup k novým funkcím komunikační aplikace. To podtrhuje, že hledání jiných než reklamních zdrojů příjmu je ve světě sociálních médií jedním z nejviditelnějších trendů posledních let. Otázkou zůstává, jak moc profitabilní bude placený obsah na sítích i v době hrozící ekonomické krize, kdy mají spotřebitelé méně peněz na takzvané zbytné výdaje.

-riv-