Podle doporučení influencerů nakoupila polovina online populace

čtvrtek, 22. září 2022, 07:15 Internet & Mobil, Výzkum, Aktuality MediaGuru

Alespoň jednou nakoupila nějaký produkt nebo službu na základě doporučení influencerů na sociálních sítích polovina internetové tuzemské populace.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Necelá třetina online uživatelů sleduje v Česku na sociálních sítích nějakého influencera nebo známou osobnost. Jaký mají postoj k jejich placeným spolupracím a dobročinným aktivitám, zjišťovala agentura Nielsen Admosphere.

Polovina sledujících je v názoru na propagace v příspěvcích influencerů „na vážkách", resp. někdy jim vadí a někdy ne. Více než čtvrtině placené spolupráce nevadí. Jen 16 % věří placené propagaci ze strany influencerů. 31 % v ní naopak důvěru spíš nebo vůbec nemá. Zbylých 53 % jí někdy věří a někdy ne.

Skoro polovina dotázaných, kteří sledují influencery, alespoň jednou koupila produkt nebo službu na základě doporučení osobnosti na sociálních sítích.

Čtyři pětiny uživatelů sledujících influencery zaznamenaly z jejich strany výzvu k podpoře nějakého dobročinného projektu. 40 % z těch, kteří na sítích zaznamenali výzvu k podpoře dobročinnosti, už někdy sami podpořili konkrétní projekt nebo sbírku právě na základě výzvy influencera.

Do trojice influencerů, kteří si vybaví generace 15-34 let, patří Kovy (14 %), Nikol Leitgeb (6 %) a Leoš Mareš (5 %).

Zdroje dat: Nielsen Admosphere, N=500, internetová populace 15+, ČNP, 2022 Influencer Monitor, Centrum marketingového výzkumu Fakulty podnikohospodářské, VŠE, N=412, internetová populace 15-34 let, jaro 2022.

Infografiku k tématu si můžete stáhnout v souboru níže.

-mav-