Stratkom: Knoworigin nemohla být ze soutěže vyřazena

úterý, 13. září 2022, 07:40 Marketing, Aktuality MediaGuru

Mediální agentura Knoworigin, která vyhrála soutěž na nákup a plánování médií pro kampaň Deštník proti drahotě, získala zakázku v souladu se zákonem, uvedli vládní zmocněnec Michal Klíma a vedoucí stratkomu Pavel Lupjan.

Inzertní přebaly titulních stran deníků HN a Deník s kampaní Deštník proti drahotě, zdroj: MediaGuru.cz

Inzertní přebaly titulních stran deníků HN a Deník s kampaní Deštník proti drahotě, zdroj: MediaGuru.cz

Z veřejné soutěže na nákup a plánování médií pro reklamní kampaň Deštník proti drahotě, ze které vzešla vítězně agentura Knoworigin, nemohla být tato agentura vyřazena. V reakci na pondělní text Deníku N, který informoval o soudním řízení s třemi majiteli mateřské společnosti Knowlimits kvůli možnému krácení daní, to uvedl vládní zmocněnec pro oblast médií a dezinformací Michal Klíma a vedoucí Oddělení strategické komunikace (stratkom) Pavel Lupjan na pondělním setkání s novináři.

„Agentura Knoworigin splnila naše požadavky a všechny zákonné a kvalifikační předpoklady. Problémy jejich majitelů na to nemají vliv,“ sdělil Michal Klíma.

Podle Pavla Lupjana byla hlavním kritériem pro výběr mediální agentury nabízená cena. Ze tří subjektů, které se tendru účastnily, měla Knoworigin nabídnout „výrazně nejnižší cenu“. „Z hlediska zákona nedošlo k pochybení. Proti společnosti Knoworigin není nic vedeno a ani její jednatel Luboš Bechyně není vyšetřován. Není tak jediný důvod neakceptovat nabídku,“ vysvětlil.

Deník N v pondělí informoval, že proti vlastníkům Knowlimits Group Janu Vidímovi, Rudolfu Mihlemu a Martinu Kurzweilovi je vzneseno obvinění kvůli možnému krácení daní. Případem se od loňského jara zabývá Městský soud v Praze.

Společnost Knowlimits vysvětlila, že od roku 2018 probíhala ve společnosti Knowlimits Group daňová kontrola, která skončila v červnu roku 2020 bez toho, aby finanční úřad konstatoval, že ke krácení DPH došlo. „Knowlimits Group a.s. nemá žádné nedoplatky na DPH, není z ničeho obviněna, či obžalována. V mezičase padla obžaloba pro stejnou věc na fyzické osoby, které tvoří představenstvo společnosti Knowlimits Group a.s.. Ale k dané trestní věci se finanční úřad, jako poškozená osoba, nepřihlásil, neboť neregistruje žádnou škodu. Jedná se tedy o dvě řízení, která jsou dle našeho názoru identická a společnost Knowlimits Group a.s. předpokládá stejné rozhodnutí soudu u svých členů představenstva/akcionářů, jako v případě společnosti," cituje server Novinky.cz pondělní reakci skupiny Knowlimits.

Kampaň se objeví napříč mediatypy

Kampaň Deštník proti drahotě je v mediálním prostoru vedena přes masový zásah médií v jednotlivých mediatypech. Podle přiloženého plánu je nejvyšší částka z celkové sumy za nákup mediálního prostoru ve výši 23,8 mil. Kč včetně DPH směřována do televize (6 mil. Kč), OOH (5,4 mil. Kč) a rádií (4 mil. Kč), počítá ale i s weby (2,6 mil. Kč) a tištěnými médii (1,8 mil. Kč).

V televizi staví na TV Nova a ČT a v dalším měsíci na TV Prima. Kampaň v pondělí zahájila přebaly inzertních stran deníků Deník (VLM) a Hospodářské noviny (Economia) a objevila se také v Blesku (formát junior page). Rádiová kampaň zapojí především regionální rádia zastupovaná společností Radiohouse, celoplošnou Frekvenci 1 a nadregionální rádio Kiss. Na internetu má kampaň využívat webů z portfolia Seznam.cz, Czech News Center a Vltava Labe Media, objevují se zde také Economia, Forum24.cz a Deník N. Součástí internetové kampaně je i open RTB, kde se k výše uvedeným přidávají weby skupin Mafra, TV Prima a serveru Echo24.cz. Na sociálních sítích se kampaň objeví na YouTube.

Pavel Lupjan vysvětlil, že mediální plán je sestaven především s ohledem na dosažení požadovaného zásahu, který je v TV stanoven na 70 % dospělé populace. V kombinaci s dalšími médii se může vyšplhat až na 90 %.  

Vládní zmocněnec Michal Klíma dodal, že cílem je jít cestou širokého spektra médií a optimalizovat zásah při co nejnižších nákladech. „Žádné z médií nemá být potlačeno, nechceme nikoho diskriminovat,“ uvedl. Zároveň dodal, že chce v kontextu záměru „deagrofertizace státu“ změnit dosavadní zvyklosti využívání médií ve státních kampaních tak, aby nebyla zapojena jen úzká skupina médií. Tituly skupiny Mafra tak nejsou v kampani přímo, ale jejich zapojení se objevuje ve formě open RTB (týká se internetových médií) a míra jejich využití v kampani je na mediální agentuře. Média skupiny Mafra ale využívají podle jeho slov jiná ministerstva, a i to bylo pro stávající kampaň bráno v potaz.    

První kampaň týmu stratkomu

Kampaň Deštník proti drahotě odstartovala v pondělí 12. září a potrvá do konce října 2022. Kreativu kampaně připravilo Oddělení strategické komunikace. Podíleli se na ní Martin Vašíček po kreativní a produkční stránce, mediální plán připravil Pavel Lupjan a obsah webu Deštník proti drahotě, který je centrálním bodem kampaně, měla na starosti Ludmila Hamplová.

Hodnota mediálního prostoru včetně realizace kampaně byla původně plánovaná na 30 mil. Kč, ale ve výsledku dosahují náklady 24,5 mil. Kč s DPH. Výroba spotů a produkce kampaně vyšla jen na 300 tis. Kč. Kampaň akcentuje tři hlavní formy pomoci (příspěvek na dítě, energetický tarif, pomoc na bydlení) a informuje o centrálním webu Destnikprotidrahote.cz, který na jednom místě sdružuje informace o všech dostupných formách státní pomoci. Ten celkově obsahuje až 20 forem státní pomoci občanům. Kampaň ale počítá i s lidmi, kteří nevyužívají internet, aby se o možnostech podpory dozvěděli.

Státní komunikaci zaštítí stratkom, spouští první kampaň

pondělí 12. září 2022

-mav-