ČRo změní síť zahraničních zpravodajů, přijde i Jana Klímová

pondělí, 3. října 2022, 11:45 Rádio, Lidé MediaGuru

Jana Klímová se stane hlavní ekonomickou analytičkou Českého rozhlasu. Rádio veřejné služby také zřídí post stálého zpravodaje na Ukrajině.

Zleva: Tomáš Pancíř, René Zavoral, Ondřej Suchan, Josef Pazderka a Martin Samek na tiskové konferenci ČRo, zdroj: Český rozhlas

Zleva: Tomáš Pancíř, René Zavoral, Ondřej Suchan, Josef Pazderka a Martin Samek na tiskové konferenci ČRo, zdroj: Český rozhlas

Český rozhlas změní síť svých stálých zahraničních zpravodajů. Nově otevře post stálého zpravodaje na Ukrajině, toto míst obsadí Martin Dorazín. Dosud varšavský zpravodaj se tak přesune na Ukrajinu, jeho stěžejním místem bude město Dnipro. Až to situace dovolí, měl by se přesunout do Kyjeva, oznámil na pondělní tiskové konferenci generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.  

Zároveň dojde ke zrušení stálých zpravodajských postů v Moskvě a také v jihovýchodní Asii. Z Moskvy už byla na jaře kvůli nepříznivé situaci stažena zpravodajka Ivana Milenkovičová. Vývoj v Rusku a také v Pobaltí má nadále pokrývat z Prahy, kde je součástí zahraniční redakce ČRo. Dosavadní stálý zpravodaj v jihovýchodní Asii David Jakš se vrací do Česka a od ledna 2023 převezme funkci ředitele ČRo Plzeň a ČRo Karlovy Vary. Jeho místo se obsazovat nebude, a to především z ekonomických důvodů.

Naopak Český rozhlas počítá s obsazením místa zpravodaje ve Varšavě. Jeho jméno zatím známo není, mělo by být oznámeno v následujících týdnech.

Novinář a rozhlasový zpravodaj na Balkáně, v Rusku a v Polsku Martin Dorazín strávil na Ukrajině během válečného konfliktu více než pět měsíců. Jeho reportáže vysílaly kromě Českého rozhlasu Radiožurnál a Českého rozhlasu Plus i zahraniční rozhlasové stanice v rámci Evropské vysílací unie. Český rozhlas počítá s tím, že bude na Ukrajině dlouhodobě. Návrat zpravodaje do Ruska není kvůli politické situaci v současné době reálný.

Martin Dorazín na promo vizuálech Radiožurnálu, zdroj: Český rozhlas, foto: Benedikt Renč

Martin Dorazín na promo vizuálech Radiožurnálu, zdroj: Český rozhlas, foto: Benedikt Renč

Jana Klímová, zdroj: Český rozhlas, foto: Khalil Baalbaki

Jana Klímová, zdroj: Český rozhlas, foto: Khalil Baalbaki

Do Českého rozhlasu také přijde Jana Klímová, dosavadní zástupkyně šéfredaktora Hospodářských novin (Economia). Jak sdělil ředitel zpravodajství ČRo Ondřej Suchan, stane se hlavní ekonomickou analytičkou ČRo a posluchačům bude vysvětlovat ekonomická témata. Nastoupit má od 1. listopadu 2022. Kromě ekonomických analýz by měla do vyslání dodat i svůj autorský pořad, a to pro stanice ČRo Plus a ČRo Radiožurnál. Jejích analytických pohledů chce ČRo využívat i pro další své pořady a také pro zpravodajský web iRozhlas.cz. Nový šéfredaktor ČRo Plus Josef Pazderka, který se ujal řízení stanice od 1. října, dodal, že jméno Jany Klímové otevírá ČRo i dveře k významným rozhovorům s představiteli českého byznysu.

Jana Klímová už dříve v rozhlase působila jako investigativní novinářka a analytička. Novinařině se věnuje od začátku 90. let 20. století. Prošla redakcemi Zemských novin, Hospodářských novin, MF Dnes, Respektu a právě Radiožurnálu.

Do Seznam Zpráv jdou Jelínková a Valášek, zahájí Kmentův podcast

pátek 7. října 2022

-mav-