ČT čeká za letošní rok vyšší příjmy o 100 až 150 milionů Kč

středa, 19. října 2022, 15:55 Aktuality, TV ČTK

Rozpočet České televize na letošní rok počítá s celkovými výnosy 7,17 miliardy Kč.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Česká televize (ČT) očekává za letošní rok vyšší příjmy proti plánu o zhruba 100 až 150 milionů korun. Navýšení jde na vrub očekávanému vyššímu výběru koncesionářského poplatku, vyšším komerčním příjmům i vyšším úrokům z uložených peněz. Na jednání Rady ČT to řekl finanční ředitel České televize David Břinčil. Rozpočet ČT na letošní rok počítá s celkovými výnosy 7,17 miliardy Kč.

Na straně výdajů se naopak podle Břinčila i přes inflaci daří udržet ceny na loňské úrovni, kdy ČT uzavírala smlouvy s dodavateli na letošní rok. Podnik zároveň zastavil některé investice a přijal úsporná opatření, včetně omezení ve výrobě pořadů. ČT se mimo jiné rozhodla prodat část práv na přenosy z letošního mistrovství světa ve fotbalu v Kataru. O přenosy se podělí se soukromou skupinou Nova.

Břinčil rovněž zmínil pozitivní vývoj ohledně sporů s finanční správou o vyplacení starších vratek DPH, kdy televizi bylo zpětně přiznáno za roku 2011 až 2013 přiznáno 420 milionů Kč a 280 milionů již bylo vyplaceno. Celkem si ČT do roku 2017 nároku vrácení DPH v objemu asi dvou miliard korun.

Rada České televize vzala na vědomí záměr vedení podniku prodat ve veřejné dražbě televizní studio v Ostravě Radvanicích. Jde o zastavěné pozemky v rozloze přes 5000 metrů čtverečních a dvě budovy na nich.

Podle generálního ředitele ČT Petra Dvořáka jde ze strany o předběžný souhlas se záměrem, nikoliv o definitivní schválení prodeje. Studio ČT pořídila zhruba před 15 lety, vedle prostor pro vysílání pořadů zahrnuje i garáže pro vozový park nebo sklady pro fundus a techniku. Studio nevyhovuje stávajícím technologickým požadavkům a vyžádalo by si investice v řádu desítek milionů korun. Vysílané pořady ČT odbaví z jiných prostor v Ostravě. Vozidlový park a sklad přesune do pronajatých prostor.

-čtk-