Mediální firmy Davida Snášela plánují růst i akvizici

úterý, 13. prosince 2022, 12:00 Outdoor Martina Vojtěchovská

Group of Node podnikatele Davida Snášela dál plánuje rozvíjet své mediální aktivity, které směřuje především na outdoorový trh. Vedle toho ale rozvíjí i konopnou divizi, která se svými výrobky zamířila do segmentu doplňků stravy.

David Snášel, zdroj: Group of Node

David Snášel, zdroj: Group of Node

Firmy provozující digitální LED obrazovky (DOOH) a hyperkostky, které spadají do mediální divize skupiny Group of Node podnikatele Davida Snášela, by měly v letošním roce navýšit obrat o necelou pětinu. Tyto společnosti se pohybují na trhu outdoorové reklamy, která se po covidovém období vrátila k růstu. Vedle toho má do mediální divize přibýt i fullservisová agentura s ročním obratem 200 mil. Kč. Díky tomu se nabídka služeb mediální divize skupiny rozšíří. Souběžně je Group of Node od roku 2019 aktivní i na trhu produktů z konopí. Zde je producentem značky Fitcann, kterou během příštího roku plánuje rozšířit a v příštích měsících s ní také expandovat do zahraničí. „Do budoucna odhaduji, že konopná divize bude naše největší a že předstihne i divizi mediální,“ říká v rozhovoru David Snášel.

Na jaře, když jste nainstalovali novou plochu před pražským OC Flora, jste plánovali rozšíření digitálních LED obrazovek ve vaší síti k počtu 30. Podaří se tento plán naplnit?

Podaří. Pokračujeme také v modernizaci naší sítě. Poté, co jsme na jaře zprovoznili obrazovku před OC Flora, jsme koupili obrazovku v Havlíčkově Brodě. Nejnověji budeme instalovat další obrazovky, a tím se počet digitálních ploch v naší síti dostane přes třicet. Máme v plánu v 1Q/2023 upravit obrazovku v Pardubicích na zimním stadionu, kterou jsme převzali od města. V Brně získáme obrazovku o velikosti 40 m² v centru a jednáme o instalaci obrazovky uprostřed nákupního centra Olympia. Půjde o velkou obrazovku na frekventovaném místě, která bude viditelná ze všech stran. Předpokládáme, že instalace bude dokončená v polovině roku 2023.

Vizualizace LED obrazovky v brněnské OC Olympia, zdroj: Group of Node

Vizualizace LED obrazovky v brněnské OC Olympia, zdroj: Group of Node

Považujete takto síť za kompletní, nebo ještě vidíte prostor pro její rozšiřování?

Nebráníme se tomu rozšiřovat naši síť, především v regionech a krajských městech, protože o regiony se hodně opíráme. Máme stanovený plán instalací a jdeme pozvolně. Kolikrát se regionální provozovatelé sami ozývají, že už nemohou nebo nechtějí plochu provozovat, tak ji odkoupíme, pokud zapadá do našich představ. Už teď ale máme obrazovek hodně a je tak jednodušší je obchodně prodávat. Spolupracujeme s většinou mediálních agentur na trhu, od kterých máme velké klienty, a pak máme řadu přímých klientů. Sami si pak vytipováváme akvizice ve velkých městech, především v Plzni, Brně, Ostravě a v Praze. Můžeme mít i 35 obrazovek, ale musí to mít ekonomický smysl.

Ve velkých městech byste se chtěli ještě rozšiřovat?

Určitě ano, jen v Praze pomýšlíme asi na sedm akvizic.

Jak si teď v Praze aktuálně stojíte?

V Praze máme sedm ploch, ale chtěli bychom jich mít tak deset až patnáct. Záleží na umístění. V Praze je hodně zajímavých míst, ale povolovací proces je složitější. V některých případech si obrazovky přeinstalováváme. Není to tak, že bychom najednou ve velkém nainstalovali deset obrazovek. Jdeme postupně, obrazovku po obrazovce a místa si pečlivě vybíráme. V současnosti do nákladů výrazně vstupují ceny nájmů a také ceny energií. Ty se na některých místech až ztrojnásobily. Není tedy úplně vhodná doba na to instalovat třicet nových obrazovek. Kromě toho, že kupujeme nové obrazovky, tak jsme začali i obnovovat naši stávající síť a investovat do obrazovek a technologicky je vylepšovat. Připravujeme modernizaci obrazovky v Hostivaři, rekonstrukci v Uherském Hradišti, Táboře a v Českých Budějovicích na Výstavišti. Do modernizace sítě investujeme desítky milionů korun a postupně chceme vylepšovat všechny naše plochy.

Co konkrétně rekonstrukce obnáší?

Jde o kompletní výměnu obrazovek. Starší nahrazujeme novými.

Zmiňoval jste zvyšující se náklady. Kdy přestane být profitabilní investovat do pořízení a rozšiřování sítě?

Záleží na odpisech a plánu. Nám klienti přibývají, protože hodně z nich odchází od klasického statického formátu a spíš inzerují v digitálu. Například finanční instituce potřebují v dnešní době rychle komunikovat nové nabídky, a k tomu je digitální formát obrazovky příhodnější, protože je flexibilnější. Můžeme měnit spoty v řádu minut podle toho, jak klienti potřebují, což u klasického statického billboardu nejde.

Jak dopadne pro LED Multimedia letošní rok z pohledu tržeb?

Pohybujeme se v desítkách milionů korun ročně, pro letošní rok odhaduji nárůst o 10-20 %. Ale na druhou stranu je třeba vzít v úvahu, že nám stoupají náklady. Máme vyšší příjmy z prodeje reklamy, ale také náklady se nám zvyšují. Celkově jsme ale s vývojem spokojeni.

Po covidu jste se tedy vrátili na růstovou cestu?

V covidové době byl propad obrovský, protože klienti měli zavřené provozovny, tak neinzerovali. Díky stálým klientům, kteří měli naplánované imageové kampaně a nezrušili je, jsme ale tu dobu přežili.

Jak je to s vykazováním výsledků digitálních obrazovek? Jak se měří dopad kampaní?

Využíváme měření od společnosti O2, která má společný projekt s BigMedia. Ke každé ploše máme data a víme, kolik lidí se kolem obrazovky pohybuje.

Hyperkostky od LED Multimedia, zdroj: LED Multimedia

Hyperkostky od LED Multimedia, zdroj: LED Multimedia

Vaše skupina Group of Node se skládá z několika firem. Jak velkou váhu mají firmy, které zasahují do mediálních aktivit?

Naše skupina má několik divizí, přičemž aktuálně největší zaměření věnujeme divizi mediální a zemědělsko-konopné. V rámci mediální divize provozujeme LED obrazovky a vedle toho ještě hyperkostky. Jsou to menší outdoorové formáty o velkosti 3 x 1,5 m, kterých máme k dispozici zhruba 300 a jsme schopni je využít pro kampaně napříč celou republikou. Výhodou je zase to, že jsme schopni v určitém místě kostky vystavět na libovolnou dobu podle požadavků klienta. Jsou vhodné především na ad hoc kampaně, při otevírání nové pobočky nebo pořádání nějakého eventu. Kostky můžou být svítící, vonící, záleží na požadavcích. Máme vytipovaných asi 400 míst po republice, kde tyto kampaně můžeme udělat, přičemž veškeré náležitosti včetně povolení zařídíme.

Znamená to tedy, že jak LED obrazovky, tak hyperkostky chcete rovněž dál rozvíjet?

Ano, obě tyto firmy rozvíjíme a vidíme, že jsou perspektivní. Do mediální divize by měla koncem roku přibýt ještě fullservisová agentura, která bude dělat kompletní servis pro zákazníky od grafických podkladů po plánování médií. Zatím ještě nemůžu říct, o jakou agenturu jde, ale její roční obrat je 200 mil. Kč. Naším záměrem je nabízet další reklamně-mediální služby. Pokud akvizici dotáhneme, tak se celkový obrat skupiny zdvojnásobí na cca 0,5 mld. Kč. Je ale třeba také zdůraznit, že růst naší skupiny je možný jen díky kompetentnímu a oddanému týmu lidí, kteří zde pracují. Bez nich bych by to nebylo možné.

Druhou divizi, kterou jste označil v současnosti za prioritní, je zemědělsko-konopná. Co si pod tím máme představit?

Do této divize spadají tři firmy. Hemp Factory byla v minulosti pěstitelem konopí a dnes je velkoobchodníkem s konopným materiálem. Ten si od ní kupuje naše jiná společnost Nobacco Brands, která už z konopí vytváří konkrétní produkty. Jde o značku Fitcann, se kterou máme velké plány. Fitcann nabízí produkty konopné péče pro sportovce – doplňky stravy, krémy, kapky, masti apod. Začátkem příštího roku zamýšlíme rozšířit produkty v této nabídce a vstoupit na zahraniční trhy. Zároveň vymýšlíme i další nové značky, které bychom pod hlavičkou této divize uvedli. Třetí firma, o které jsem zatím nemluvil, se do budoucna zaměří na lékařské konopí a bude produkovat léky – tinktury, tablety, sušené konopné květy, extrakty. V tomto případě máme zatím zažádáno o registraci, takže ještě nic nevyrábíme. Tady je ještě důležité upozornit, že došlo k změně české legislativy a za technické konopí se nově považuje takové, které obsahuje méně než 1 % látky THC. Jednoprocentní a vyšší podíl THC je pak z pohledu zákona lékařským konopím nebo drogou. Jsem rád, že naše skupina byla jedním z lídrů této změny.

Struktura firem Group of Node

Struktura firem Group of Node

Jak se daří značce Fitcann?

Zájem o ni je velký, protože zapadá do zdravého životního stylu, jde o bio a veganské produkty, žádné testování na zvířatech. Jediným problémem je, že jsme v rámci marketingu omezení. Google, Facebook nebo Instagram reklamy na konopné produkty blokují, což nám snižuje možnosti propagace.

Co se s tím dá dělat?

Musíme vymyslet reklamu jinak. Také je třeba na úrovni Evropské unie vyřešit řadu legislativních otázek. Snažíme se na tom podílet, ale je nám jasné, že to bude trvat. Do budoucna ale odhaduji, že tato divize bude naše největší a že předstihne i divizi mediální.