Knihobot rostl o 140 %, chystá se do Rakouska

pátek, 27. ledna 2023, 14:05 Aktuality, Marketing, Retail MediaGuru

Knižní second-hand Knihobot loni dosáhl obratu 182 milionů korun. Letos se chystá expandovat do Rakouska.

Zdroj: Knihobot

Zdroj: Knihobot

Knižní second-hand Knihobot v loňském roce dosáhl obsahu 182 milionů korun a získal desetitisíce nových zákazníků. Minulý rok expandoval na Slovensko, letos se chce rozšířit do Rakouska. 

Vlivem války se tak jako řady jiných firem potýkal Knihobot s výpadkem prodejů a nejistá ekonomická situace způsobila odliv potenciálních investorů. Přes jarní potíže dokázal však vyrůst o 140 %. Měsíčně překonal hranici 20 milionů. Za rok poslal do oběhu 1,3 milionu knih.

„Chtěli jsme růst výrazně víc, ale v kontextu doby jsou to čísla skvělá. Většina firem spíš řešila, jestli jim obrat klesne míň anebo víc. My jsme do problémů spadli na jaře, ale rychle jsme se z toho zvládli oklepat, což nám dalo velký náskok. Kolem a kolem, dařilo se nám ve špatných časech,“ hodnotí uplynulý rok Dominik Gazdoš, zakladatel Knihobotu. 

Od podzimu loňského roku v Knihobotu každý měsíc přijali a prodali přes 100 tisíc knih. K růstu paradoxně pomohlo i zdražování, které zvýšilo zájem o second-hand. Díky tomu stoupl knižnímu second-handu počet zákazníků o 200 tisíc, aktuálně jich má 260 tisíc. Dodavatelé si celkem přišli na 73 milionů korun. 

„Z nových zákazníků máme ohromnou radost. Ještě víc nás těší, že se nám zákazníci vracejí. A také, že se z našich zákazníků stávají dodavatelé. První kontakt s námi většinou lidé mají prostřednictvím nákupu a když zjistí, že poslat knihy do oběhu je s Knihobotem otázka pár kliknutí, začnou knihy točit,“ popisuje Dominik Gazdoš.

Minulý rok se Knihobot také rozšířil na Slovensko, které po tři čtvrtě roce tvoří pětinu celkového obratu firmy. Knihobot zde zatím funguje bez fyzické pobočky a knihy sváží do svého pražského skladu, který se stane klíčovým i pro další zahraniční expanzi. I proto jej v loňském roce Knihobot rozšířil a aktuálně využívá celkem 4000 metrů čtverečních.

Letos v únoru se chystá expandovat do Rakouska, což měl v plánu již loni.  Do nového roku vstupuje knižní start-up s odhodláním dohnat slibovanou expanzi do Rakouska. V první fázi se chce zaměřit především na výkup a na trh vstoupí, aniž by měl v místě fyzické zastoupení. 

Z důvodu expanze Knihobot změnil také své webové stránky, které nyní budou fungovat ve třech mutacích. „Dobře fungující web je pro prodej naprosto zásadní. Letos dostal nové a pevné základy. Nyní chceme zapracovat především na tom, aby byl přívětivý nejen v případě, že hledám konkrétní titul, ale i pro inspiraci a hledání, když si chci vybrat nějaké čtení na víkend nebo koupit dárek pro babičku,“ představuje Dominik Gazdoš.

Dále má Knihobot v plánu rozšířit síť knihobodů, na kterých Knihobot spolupracuje s Levnými knihami. „Vyvážit výkup a prodej je u nás asi nikdy nekončící proces. Aby se dobře prodávalo, je nutné mít zajištěný nekolísající výkup. Proto chceme i nadále jít lidem naproti a vracení knih jim usnadnit,“ komentuje Gazdoš, který by chtěl, aby jeho obchod letos vyrostl alespoň na dvojnásobek.

Knihobot buduje partnerskou síť, spojuje se s Levnými knihami

čtvrtek 14. dubna 2022

-stk-