Evoke otevřela na českém trhu virtuální produkci

neděle, 5. února 2023, 08:35 Aktuality, Reklama MediaGuru

Společnost Evoke otevřela v České republice první virtuální produkci. Ve studiu FZG Klecany poskytuje natáčení se 102 m2 LED projekcí.

Zdroj: Evoke

Zdroj: Evoke

V lednu společnost Evoke otevřela první virtuální produkci v České republice. Ve studiu FZG Klecany poskytuje natáčení se 120 m2 LED projekcí. Kromě virtuální produkce nabízí také motion capturing digitálních charakterů a real time produkci. Tyto nové technologie umožní tvůrčímu týmu vytvářet během natáčení speciální efekty v reálném čase.

Místo používání zeleného pozadí pro vytváření speciálních efektů a následně zdlouhavé a nákladné postprodukci, umožňuje virtuální produkce natáčení vizuálního obsahu v reálném čase, přímo na kameru, s reálnými i digitálními herci ve filmové scéně. Díky tomu je možné výrazně snížit náklady.

„Virtuální produkce je sice na začátku, ale v brzké budoucnosti se stane standardem pro natáčení trikových filmů. A nejen to – bude z části nahrazovat také natáčení v reálných lokacích. Její velkou výhodou je dokonalá kreativní kontrola tvůrčího týmu. Dříve se natáčelo na zeleném pozadí, což vyžadovalo pro každou složku štábu složitou přípravu a při natáčení velkou představivost. Ve virtuální produkci vidí režisér, kameraman, producent vše v kameře. Herci se lépe orientují ve scéně a tím se mohou lépe soustředit na hereckou akci,” říká Lukáš Skalník, ředitel společnosti Evoke.

Přidanou hodnotou je také environmentální složka procesu – pokud je během natáčení použita technologie virtuální produkce, může se snížit uhlíková stopa až čtyřikrát, jelikož je teoreticky vše možné natočit na jednom místě a mnohonásobně se tak sníží dlouhé letecké a automobilové přesuny štábu a herců. Výrazně se také snižuje spotřeba materiálu, který je potřeba na stavění fyzických dekorací. 

„Mimo ekonomických a kreativních aspektů má virtuální produkce také další výhody, které mohou být důvodem nahradit VP za natáčení v reálných lokacích. Představte si, že potřebujete natočit scénu, kde zapadá slunce, nebo je bouřka, padá sníh atd. U nás můžete doslova ovládat počasí. Můžete natáčet scény, které by byli produkčně náročné, jako třeba letištní plochu s letadlem, stadion s tisíci diváky v hledišti, ale i třeba procházku po měsíci,” dodává Skalník.

Kromě prvního studia virtuální produkce chce Evoke ještě letos ve spolupráci s FZG v Klecanech otevřít druhé, větší studio s plochou 750m2 a 260 m2 LED screen pozadím.

-stk-