Ministerstvo vnitra komunikuje výhody datových schránek

čtvrtek, 9. února 2023, 10:30 Aktuality, Reklama MediaGuru

Zájem o dobrovolné zřízené schránky fyzických osob vzrostl o 239 %, podnítila jej i kampaň ministerstva vnitra.

Zdroj: MV ČR

Zdroj: MV ČR

Milionům Čechů letos stát automaticky zřídí datovou schránku. Na podzim minulého roku proto ministerstvo vnitra začalo s rozsáhlou mediální kampaní. Výsledkem je už teď nejen lepší informovanost o změně zákona, ale i v počtu dobrovolně zřízených schránek fyzické osoby. Jen v lednu jich přibylo 62320, tedy o 239 % víc než loni. Ve srovnání s rokem 2018 je to dokonce nárůst o 1432 %.

Idea kampaně pracuje s tím, že lidé nemají rádi čekání ve frontách. „Lidi štve čekat ve frontách, tak jsme je z nich vystřihli. Na úřadě zůstane stát jenom silueta, zatímco člověk s datovkou už má dávno vyřízeno a může dělat, co ho baví,“ říká Martin Kusák, kreativní ředitel agentury Media Age, jež je pod kreativou podepsána. 

Kampaň je rozdělena na dvě fáze. První, jež odstartovala televizní reklama na stanicích skupiny Prima, vyzvala lidi, ať s používám datovek nečekají. Druhá fáze, která poběží až do konce března na České televizi, Nově a Primě, se pak věnuje zakládání povinných datových schránek. Postupně se v kampani objevují různá témata a služby související s datovou schránkou – osobní doklady, poštovní datové zprávy nebo daňové přiznání.

Už po první fázi se nejen zvýšil počet lidí, kteří o této změně, ale navíc vzrostl poměr těch, kdo ji hodnotí pozitivně. Vyplývá to z výzkumu společnosti Nielsen. Hlavní výzvou bylo podle Jana Pacase, stratéga agentury Media Age, srozumitelnost kampaně pro širokou veřejnost. V druhé fázi kampaně proto došlo i na testování nového televizního spotu formou focus groups.

Kromě televize využívá kampaň také rádio, print, internet a sociální sítě. V online prostoru jsou do kampaně zapojeni i influenceři, například Jakub Kotek nebo Michaela Tomešová. Součástí jsou také testimoniály s lidmi, kteří sdílejí své zkušenosti s datovými schránkami.

-stk-