Reklamní výnosy YouTube klesly druhé čtvrtletí po sobě

pátek, 3. února 2023, 07:25 Internet & Mobil MediaGuru

Videoserver YouTube zaznamenal druhé čtvrtletí po sobě pokles reklamních výnosů. Důvodem je i konkurence platforem jako TikTok nebo Facebook Reels.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Reklamní výnosy videoserveru YouTube druhé čtvrtletí po sobě klesly. V posledním loňském čtvrtletí 2022 dosáhly 7,96 mld. USD, což bylo meziročně o téměř 8 % méně. Výsledky oznámila mateřská společnost Alphabet v pozdním čtvrtečním večeru našeho času.

Druhý pokles v řadě označil podle serveru Variety analytik PP Foresight Paolo Pescatore za „extrémně znepokojivý" a podtrhující popularitu konkurenčních služeb jako TikTok a Facebook Reels.

YouTube se s rostoucí konkurencí snaží vyrovnávat i přiblížením se ke klasickým televizním vysílatelům. Na konci loňského roku oznámil sedmiletý kontrakt na vysílání nedělních zápasů americké NFL v hodnotě 2 mld. USD. CEO společnosti Sundar Pichai v konferenčním hovoru po oznámení kvartálních výsledků uvedl, že krátká videa YouTube Shorts dosahují v současnosti 50 miliard zhlédnutí denně. 

Alphabet, pod kterou vedle YouTube spadá i Google, celkově ve čtvrtém čtvrtletí 2022 vykázala výnosy ve výši 76 mld. USD (+1 %), za celý rok 2022 pak 283 mld. USD (+10 %). Loňský rok zakončila firma čistým ziskem 60 mld. USD. V letošním lednu oznámila, že propustí na 12 tisíc zaměstnanců. Kromě toho podniká kroky k optimalizaci svých globálních kancelářských prostor

-mav-