Češi nakupují levnější produkty, vyhledávají promoce a privátky

čtvrtek, 30. března 2023, 07:35 Výzkum, Retail MediaGuru

Výrazný růst cen ovlivňuje nákupní chování českého zákazníka. Přestože nákupy zatím neomezuje, sahá spíše po levnějším zboží a více nakupuje v promocích, ukazuje výzkum Nielsen IQ, prezentovaný na Retail Summitu.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Největší obavy českých spotřebitelů způsobují v letošním roce ceny potravin. Podle výzkumu Nielsen IQ se tak v roce 2023 vyjádřilo až 40 % spotřebitelů, což je vyšší počet než ve druhém loňském pololetí. Mezi další obavy se pak s odstupem řadí náklady na služby (22 %), ekonomický pokles (20 %), covid-19 (16 %) a náklady na palivo a dopravu (11 %). Některé z výsledků výzkumu NIQ Consumer Outlook Survey prezentoval Karel Týra, managing director Nielsen IQ, na středeční konferenci Retail Summit

Zmíněné obavy vedou k tomu, že čeští spotřebitelé se chystají letos méně utrácet za stravování mimo domov, zábavu mimo domov, za oblečení nebo donášku jídla. Naopak v kategorii potraviny a domácnost chtějí více investovat do služeb, čerstvých výrobků, mléčných výrobků nebo do zdraví a péče.

Zdroj: Nielsen IQ

Zdroj: Nielsen IQ

Zdroj: Nielsen IQ

Zdroj: Nielsen IQ

Nárůst inflace je hlavním faktorem, který v současnosti ovlivňuje rozhodování zákazníků. Její průměrná úroveň dosáhla loni v Česku 15,1 % a cenová hladina v maloobchodě v sektoru potravin a drogistického zboží se zvýšila o 10,8 % (v roce 2021 to bylo o 1,9 %).

Čeští spotřebitelé na to reagují jiným složením nákupního košíku, když si v daných kategoriích vybírají levnější produkty. Zároveň roste podíl privátních značek, který se loni podle Nielsen IQ dostal na úroveň 24 % z předlońských 22 %. Navíc nákup většího počtu privátních značek přiznává už téměř polovina zákazníků (49 %), zatímco v roce 2021 tak činilo 37 %. Hlavním důvodem pro nákup privátních značek je lepší cena, ale také u téměř poloviny spotřebitelů dobrá zkušenost s privátními značkami. A svého rekordního maxima také dosáhla promoční závislost. V Česku se v promocích prodalo loni už 61 % zboží. Nejvíce se v promocích nakupuje tvrdý alkohol, máslo, káva nebo pivo.

Retail čekají změny a miliardové investice do rozvoje

středa 29. března 2023

-mav-