TikTok zpoplatní část obsahu

neděle, 12. března 2023, 08:50 Internet & Mobil MediaGuru

Čínská platforma zkouší řešit své dva palčivé problémy: slabé možnosti monetizace obsahu a hrozící zákazy na západních trzích.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

TikTok chce ukonejšit regulátory i influencery. Autory virálních tiktokových videí trápí v porovnání s YouTube nedotažený systém odměňování tvůrců. Vybraní autoři by ale měli v těchto dnech dostat možnost svou produkci umístit do placené zóny za takzvaný paywall. Nedávno zveřejněné informace portálu The Information nyní potvrdila sama platforma a dodala některé zajímavé podrobnosti. Tvůrci si budou moci účtovat za exkluzivní obsah libovolnou částku v rozmezí jednoho až stodevadesáti dolarů.

TikTok v této souvislosti zavádí nový formát pojmenovaný Series, kam bude placená tvorba spadat. Series se od standardní tiktokové produkce liší kromě toho, že nejsou zadarmo, také svou délkou. Oproti jinak kraťoučkým videím může jednoho video z nového formátu trvat až dvacet minut. V rámci jedné placené „série“ lze publikovat až 80 klipů. Čínská platforma slibuje, že během nadcházejících měsíců spustí registrační formulář i pro další tvůrce, kteří by chtěli svá videa zpoplatňovat.

@tiktoknewsroom

Introducing TikTok Series 🥁 Our new premium feature enables creators to post Collections of up to 80 videos, each up to 20 minutes long 🙌

♬ original sound - TikTok Newsroom

I kdyby zavedení placeného obsahu na TikToku předčilo veškerá očekávání a pomohlo třeba i přetáhnout některé z nejvýraznějších youtuberů, stále by to nemuselo původem čínské aplikaci zajistit bezproblémovou budoucnost. Důvodem je stále větší averze regulátorů a politiků vůči ní kvůli tomu, že nikdo de facto neví, jak přesně TikTok funguje, do jaké míry posílá data západních uživatelů do Číny a co tam s nimi dělá. Tento kontext zmiňuje téměř každý zpravodajský článek o TikToku, nikoliv však samoúčelně. Opatření ze strany západních zemí – kam lze v této souvislosti řadit i Česko coby členský stát EU a NATO – neustále přibývá. Ještě za působení Donalda Trumpa v roli prezidenta Spojených států hrozil zákaz TikToku na americkém trhu, momentálně se vůči aplikaci kriticky staví také Evropa. V únoru zakázala Evropská komise používání TikToku svým zaměstnancům. Ve středu vydal varování před sociální sítí i tuzemský Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Čínskou aplikaci by dle doporučení NÚKIB neměli využívat lidé s přístupem ke kritické infrastruktuře státu.

Podobná opatření TikTok zjevně nebere na lehkou váhu, protože tento týden zveřejnila platforma na svém blogu záměr postavit v Irsku a Norsku datacentra za více než miliardu eur s cílem „vytvořit bezpečnou enklávu pro uživatelská data Evropanů.“ Přesun dat by měl začít letos a trvat do roku 2024. Evropský viceprezident TikToku pro veřejnou politiku Theo Bertram v příspěvku dále slibuje spolupráci s nezávislou bezpečnostní firmou. Ta by prý provedla audit způsobu, jakým TikTok nakládá s daty Evropanů, respektive komu a za jakých podmínek k nim dává přístup. Údaje by navíc měly být anonymnější tak, aby na jejich základě nešlo identifikovat konkrétní osobu. V kontextu geopolitického soupeření mezi Západem a Čínou se ale mohou podobná opatření jevit zanedbatelně. Politické směřování velmocí je stále něco, co ani navzdory rostoucí popularitě své aplikace TikTok sotva ovlivní.

-riv-