Klarna odmítá, že by se inspirovala reklamním textem Twista

čtvrtek, 27. dubna 2023, 09:55 Aktuality, Reklama MediaGuru

Text aktuální kampaně značky Klarna se až povážlivě podobá komunikaci Twista před dvěma lety. Švédská nákupní aplikace však inspiraci odmítá.

Aktuální kampaň nákupní aplikace Klarna, foto: MediaGuru

Aktuální kampaň nákupní aplikace Klarna, foto: MediaGuru

V současné chvíli je ve venkovním prostoru k vidění aktuální kampaň nákupní aplikace Klarna s textem „Láska nepočká. Placení s Klarnou ano.“ Lokální značka Twisto pracovala s podobným textem před dvěma lety, kdy komunikovala mimo jiné například: „Přání nepočká, Twisto ano.“

„Zjevně jsme vymysleli tak dobrou kampaň, že ani mezinárodní gigant, který nám přišel do Česka konkurovat, nedokázal vymyslet lepší. Kopírování je nejvyšší forma pocty a my to tak budeme brát. Akorát je musíme varovat, ať nezkoušejí televizní spoty na způsob Twistuse, kterého nám zakázali,“ komentuje s úsměvem Renata Salata, CCO Twisto, která u vzniku claimu v Twistu stála.

Klarna však inspiraci Twistem odmítá. Podle tiskového mluvčího značky se aktuální kampaň zaměřuje na český měsíc lásky, což v případě Twista neplatí. „Věta ,Láska nepočká’ je nadčasové rčení, které u mnohých rezonuje. Vzhledem k hlavní nabídce společnosti Klarna, jež se soustředí na platební možnost ‚zaplať později’, je spojení mezi spontánností lásky a pohodlím nemuset čekat s nákupem pro naši značku přirozené a smysluplné,“ dodává s tím, že kampaň byla navržena jedinečně a ještě před jejím spuštěním si značka ověřila, že žádná lokální značka tuto textaci předtím nepoužila. 

Twisto ve své dva roky staré kampani použilo podobnou textaci, zdroj: Twisto.

Twisto ve své dva roky staré kampani použilo podobnou textaci, zdroj: Twisto.

Zajímavé je, že obě značky jsou propojeny i marketérkou Agnieszkou  Jabłońskou-Twaróg, jež se podílela před dvěma lety na tvorbě kampani Twista a nyní pracuje jako B2C marketing manager Klarny. Podle tiskového mluvčího švédské aplikace však na aktuální české kampani nespolupracovala. 

Klarna na českém trhu působí od loňského roku, založena byla v roce 2005 ve Švédsku. Twisto je na trhu od roku 2013, v roce 2018 vstoupilo na polský trh a předloni se stalo součástí australské společnosti Zip.

-stk-