Netflix udržel v prvním čtvrtletí 2023 mírný růst předplatitelů

středa, 19. dubna 2023, 00:05 TV, Internet & Mobil MediaGuru

Od poklesu na začátku loňského roku se platformě Netflix podařilo třetí kvartál po sobě navýšit počet předplatitelů.

Zdroj: Unsplash

Zdroj: Unsplash

Počet předplatitelů služby Netflix se ke konci prvního čtvrtletí 2023 zvýšil o 1,75 mil. ve srovnání s koncem roku 2022 na celkových 232,5 mil. předplatitelů. Představuje to meziroční 5% nárůst. Oznámila to v noci z úterý na středu našeho času společnost Netflix a dodala, že vývoj v prvním kvartále 2023 byl v souladu s jejím očekáváním. Výnosy v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o necelá 4 % a dosáhly 8,162 mld. USD.

Na americkém a kanadském trhu se počet předplatitelů zvýšil o 100 tisíc, v Evropě, Africe a Středním Východě (EMEA) o 664 tisíc a o 1,5 milionu v asijsko-pacifickém regionu. Naopak v Latinské Americe klesl počet předplatitelů o 450 tisíc.

Společnost dodala, že její dlouhodobé finanční cíle se nemění. Letos hodlá udržet dvouciferný růst výnosů, zvýšit provozní marži a zvýšit cash flow.

Současně informovala, že posune implementaci nových podmínek pro společné sdílení účtu (resp. blokování účtu bez zaplacení) na druhé čtvrtletí 2023. Původně se tak mělo stát už v prvním kvartále. Zatím ho ale uvedla jen ve čtyřech zemích. To se pravděpodobně projeví poklesem počtu předplatitelů ve třetím čtvrtletí 2023, Netflix ale věří, že tento krok ve výsledku povede k lepšímu byznysovému výsledku.

První čtvrtletí 2023 bylo zároveň poprvé celým obdobím, ve kterém Netflix nabídnul uživatelům na 12 trzích za sníženou cenu (6,99 USD/měsíc) verzi předplatného s reklamou. Přestože je podle Netflixu stále brzy na hodnocení tohoto kroku, firma je spokojená s tím, co přináší inzerentům i předplatitelům. Dosavadní výsledky mají být ale nad očekáváním. Na všech dvanácti trzích, na kterých je v současnosti verze předplatného s reklamou dostupná, zároveň navýší kvalitu videa na 1080p oproti 720p. Uvedla rovněž, že obsah na této „reklamní“ verzi je z 95 % shodný s obsahem na verzi předplatného bez reklam.

-mav-