ČRa testují pro 5G Broadcast jednofrekvenční síť

čtvrtek, 4. května 2023, 07:35 TV, Aktuality MediaGuru

České Radiokomunikace po několika měsících opět obnovily testy takzvaného 5G Broadcastu.

Kromě Žižkovského vysílače probíhají testy nově i ze Strahova. Zdroj: Unsplash

Kromě Žižkovského vysílače probíhají testy nově i ze Strahova. Zdroj: Unsplash

České Radiokomunikace po několika měsících opět obnovily testy takzvaného 5G Broadcastu, který umožňuje na mobilní zařízení dodání obsahu bez nutnosti čerpání dat od telekomunikačního operátora. Služba kombinuje vlastnosti televizní a mobilní sítě.

„V testování nových technologií v televizním vysílání jsme tradičním lídrem a tuto pozici potvrzujeme i v případě technologie 5G Broadcast,“ uvedl Miloš Mastník, generální ředitel Českých Radiokomunikací, a doplnil: „Vysílání v 5G dokáže přinést divákům jejich oblíbené pořady do mobilních telefonů nebo tabletů bez toho, aby museli používat mobilní data, je hospodárnější a ekologičtější než dosavadní technologie.“

Zkušební vysílání, které probíhá nyní, má jiný technický charakter, než tomu bylo v minulém roce – testy probíhají hned ze dvou lokalit. Jedná se o metropolitní oblasti Žižkov a Strahov. Účelem testu je ověřit pokrytí signálem v Praze a možnosti mobilního příjmu TV vysílání a nastavení různých modulačních schémat pro zajištění optimálních vysílacích parametrů. Testy nejsou určeny pro veřejnost, obsah multiplexu je totožný jako při minulém experimentu.

-lukpol-