DPH na noviny se zdvojnásobí, časopisy zůstávají v nižší sazbě

čtvrtek, 11. května 2023, 16:00 Tisk , Aktualizováno MediaGuru

Zdvojnásobení DPH na tisk ohrožuje novinový trh v České republice, uvedla předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerová.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Vládní konsolidační balíček přinese zvýšení firemních daní, daně z tabáku, alkoholu a hazardu nebo daně z nemovitosti. Zvýší se také odvody živnostníků a stát opětovně zavede nemocenské pojištění pro zaměstnance. Snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) se sloučí na 12 procentech, dosud byly deset a 15 procent. Opatření, které dnes vláda představila, se dotkne i tištěných médií.

Překvapením je zařazení novin do zvýšené 21% sazby DPH. Časopisy na druhou stranu zůstávají ve snížené DPH (nově 12 %). Ve srovnání se současným stavem ale i tak zaznamenají vydavatelé časopisů navýšení nákladů (dosud byly noviny a časopisy v 10% sazbě DPH). DPH se naopak ruší u knih, na které se bude nově vztahovat nulová sazba DPH.

Vládou navržené zvýšení sazby DPH u denního tisku z deseti na 21 procent znamená podle předsedkyně správní rady Unie vydavatelů Libuše Šmuclerové ohrožení novinového trhu v České republice. ČTK to řekla v reakci na dnes představený vládní konsolidační balíček.

„Krok vlády zvýšit DPH z deseti na 21 procent, tedy na více než dvojnásobek, považujeme de facto za ohrožení existence novin v ČR, zvláště když to bude znamenat, že sazba u tisku, ale i u časopisů, kde má vzrůst z deseti na 12 procent, bude jednou z nejvyšších v celé Evropě," řekla Šmuclerová.

Podle Šmuclerové si málokdo uvědomuje, že krach jedněch novin může v Česku způsobit domino efekt. Deníky jsou svázány pupeční šňůrou společné distribuce novin, která v noci z tiskáren rozváží noviny do prodejen v přesných časech po celé republice. Jakmile odpadne jeden deník, ostatní vydavatelé zbylé náklady na distribuci, které na ně tím pádem připadnou, již nemusí unést a budou muset svůj titul zavřít také.

„Deníky byly a jsou pro čtenáře kotvou, jak se vyznat v dezinformacích na internetu. Vláda tuto kotvu lidem může navýšením DPH vzít. Hrozí tak zvýšená konzumace zpráv z internetu, kde technologické platformy žádnou zodpovědnost za online obsah nenesou a nemají," doplnila Šmuclerová.

Vláda hledala podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) při zařazení do snížené sazby zdravotní, sociální nebo společensky významné hledisko. Za hlavní důvod zařazení časopisů do nižší sazby označil existenci vědeckých časopisů. „Ano, jsou i jiné než vědecké časopisy, ale to už se rozlišit nedá,“ řekl. Dodal, že vědecké noviny nezná. Poznamenal, že koalice vždy hledala důvod, proč daný produkt nemá být v základní sazbě. Šmuclerová zdůvodnění označila za pseudoargument.

U většiny tuzemských deníků bude zvýšení DPH znamenat jejich zdražení mezi dvěma a třemi korunami. U časopisů se zvýšení pohybuje nejčastěji v řádu desítek haléřů.

Podle Asociace online vydavatelů (AOV) je zvýšení DPH na noviny dalším hřebíčkem do rakve svobodných medií. Asociace ve své reakci uvedla, že v návrhu ministerstva financí absentuje detailnější vysvětlení, jakých typů novin se tato úprava má týkat. Za velice zavádějící dále označila vysvětlení ministra financí Stanjury, který obhajuje sníženou daňovou sazbu pro časopisy tím, že mají větší společenskou důležitost na základě toho, že existují i vědecké časopisy.  „V kontextu předchozích kroků minulé i současné vlády směrem k českým vydavatelům považujeme zrušení výjimky DPH u denního tisku za přinejmenším nešťastné," uvedl předseda asociace Libor Matoušek.

AOV dále připomněla, že v době vlády Andreje Babiše nedošlo k žádné podpoře médií v rámci pandemické pomoci. Navíc na základě novely autorského zákona změnily nedávno velké digitální platformy své chování na českém trhu. Část svých produktů pro vydavatele ukončily, a zároveň změnily způsob zobrazovaní zpráv na jejich platformách, což má negativní ekonomický dopad na vydavatelský trh, dodala AOV. „Spolu s rozpínavostí veřejnoprávních médií do vod, které by dle našeho názoru měly výlučně patřit soukromým médiím, dochází k trvalému poškozování soukromých médií, jejichž existence je klíčová pro udržení mediální diverzity. Apelujeme tímto na vládu České republiky, aby přestala svými kroky ničit soukromá media,“ vyzývá asociace.

Naopak knižní nakladatelé úpravu DPH vítají. „Snížení DPH určitě promítneme do ceny našich knih," reagoval generální ředitel Albatros Media Václav Kadlec. Nulová sazba DPH povede podle jeho slov ke zvýšení kvality života lidí včetně dětí. „Je jasně prokázána souvislost míry čtení a životního úspěchu," upřesnil.

-čtk-, -mav-

Rozšířeno o podrobnější vyjádření Unie vydavatelů a o stanovisko Asociace online vydavatelů