DPH podle Fialy noviny neohrozí, podle Jourové může zničit místní

pondělí, 15. května 2023, 07:10 Tisk ČTK

Vyšší daň z přidané hodnoty (DPH) u denního tisku nezpůsobí zastavování vydávání novin, myslí si premiér Petr Fiala.

Zdroj: Shuttersock

Zdroj: Shuttersock

Vyšší daň z přidané hodnoty (DPH) u denního tisku nezpůsobí zastavování vydávání novin. V pořadu Otázky Václava Moravce České televize (ČT) to v neděli řekl premiér Petr Fiala (ODS). Podle místopředsedkyně Evropské komise Věry Jourové může být však růst sazby z deseti na 21 procent, s kterým počítá vládní úsporný balíček, likvidační hlavně pro regionální tituly.

Unie vydavatelů označila ve čtvrtek vládou navržené zvýšení sazby DPH u denního tisku za ohrožení novinového trhu v Česku. Fiala se toho neobává. „Moc nevěřím, že by někdo zastavil vydávání tištěných novin. Navíc lidé se dostanou k informacím prostřednictvím internetových zdrojů, veřejnoprávní média jsou dostupná volně, nehrozí žádná katastrofa," uvedl Fiala v ČT.

Podle Jourové dostává nová základní sazba pro noviny Česko „na špici evropského žebříčku". „Může to být likvidační zejména pro regionální a místní noviny, trend je spíš jim ulevovat," uvedla. Tištěné tituly mají podle ní už problém přežít po velkém přesunu inzerce do digitálního prostoru.

„Když necháme umřít noviny, spousta lidí nebude mít alternativu si přečíst něco, co nebude takový digitální fastfood," uvedla Jourová. Tištěná média do informačního prostoru patří a plní obrovskou roli, zvlášť v "době permanentního dezinformačního úpadku", doplnila česká eurokomisařka.

V rozhovoru pro Deník.cz Jourová řekla, že krok české vlády je v naprostém rozporu s tím, co dělají unijní státy, které si uvědomují potřebu nezávislých a seriózních médií. „Je to další rána pro ekonomickou kondici médií a tištěných médií obzvlášť," uvedla. Ke zvýšení daňové zátěže nepřikročily ani země jako Polsko či Maďarsko, dodala.

Noviny se podle vládního úsporného balíčku přesunují do základní sazby, přestože časopisy zůstanou ve snížené. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) to zdůvodnil snahou daňově zvýhodnit vědecké časopisy. V daňovém řádu je přitom nelze odlišit od ostatních, například lifestylových nebo bulvárních.

Fiala vysvětlil, že kabinet chce všechny položky v základní sazbě, pro zařazení do nižší musí být sociální či jiný důvod. „Někde to může být těžkopádné, ale je to daň za tu jednoduchost. Logika v tom je. Za jednoduchost platíte tím, že každý detail nevychytáte," konstatoval. V případě časopisů existují vědecké, literární či kulturní tituly, zopakoval dnes Fiala argumentaci ministra financí.

Vydavatelé: Nová DPH likviduje svobodná média, zvažujeme ukončení novin

pátek 12. května 2023

-čtk-