HBO Max a Discovery+ hlásí částečný obrat k ziskovosti

úterý, 9. května 2023, 06:45 TV MediaGuru

Vedení společnosti provozující streamovací služby HBO Max a Discovery+ je spokojeno s trajektorií, kterou po fúzi Warner Bros. a Discovery nastartovalo.

Zdroj: HBO Max

Zdroj: HBO Max

Streamovací služby HBO Max, HBO a Discovery+, které patří pod Warner Bros. Discovery, získaly za poslední tři měsíce téměř 1,6 milionů nových předplatitelů a ke konci března celkový počet navýšily na 97,6 milionů ve srovnání s koncem roku 2022. Divize streamovacích služeb, označovaná jako D2C (direct-to-consumer), se navíc poprvé dostala na americkém trhu do zisku. Podle páteční kvartální zprávy Warner Bros. Discovery činil její hrubý zisk EBITDA v prvním čtvrtletí letošního roku 50 mil. USD.

Oznámení přichází krátce před uvedením nové služby Max, která vzniká spojením HBO Max a Discovery+. Na americkém trhu startuje 23. května. Podle generálního ředitele společnosti Davida Zaslava tak už streamovací služby na americkém trhu „nekrvácejí". Podle odhadu managementu má být streamovací byznys v USA rentabilní už v letošním roce, což je o rok dříve, než firma původně plánovala. „Možná ještě důležitější je, že i nadále vidíme zlepšení napříč klíčovými provozními KPIs, například v metrice retence. Také jsme celosvětově získali 1,6 milionu předplatitelů, částečně díky silnému tvůrčímu úspěchu The Last of Us," sdělil Zaslav.

Po uvedení služby Max v USA budou postupně následovat další trhy, ty evropské přijdou na řadu v příštím roce. Vedení Warner Bros. Discovery potvrdilo, že chce každý měsíc přidávat nový obsah. „A stojí za zmínku, že HBO Max a Discovery+ jsou stále k dispozici pouze pro méně než polovinu globálního streamovacího trhu,“ uvedl management a naznačil pozitivní očekávání dalšího vývoje na trhu streamovacích služeb. „Jsme stále přesvědčeni, že v roce 2025 dosáhneme globálně ziskovosti ve výši 1 mld. USD. dolarů,“ dodal. Ve svých plánech kalkuluje s tím, že na nové trhy se služba Max dostane už ve fázi ziskovosti na svém domovském trhu (na kterém má větší polovinu svých předplatitelů) a v momentě, kdy bude už „silnou platformou“.

Díky uvedení nabídky kombinující menší množství reklamy a nižší předplatné se výnosy z reklamy služeb HBO Max, HBO a  Discovery+ meziročně zvýšily o 29 %. Stále však tvoří jen velmi malý podíl (cca 4 %) na celkových výnosech ze streamovacích služeb, když majorita připadá na výnosy z distribuce.

-mav-

HBO Max a Discovery+ se sloučí do nové služby Max

středa 12. dubna 2023