SPM Media přebírá Echo, rádio Z mění na Prostor a ohlašuje další plány

čtvrtek, 1. června 2023, 07:25 Rádio, Tisk MediaGuru

Mediální společnost SPM Media, vlastněná Markem Španělem a Slavomírem Pavlíčkem, zintenzivní aktivity na mediálním trhu. Zastřeší společnost Echo Media, nově připravované Rádio Prostor a přidávat chce i další média.

Marek Španěl, zdroj: Bohemia Interactive

Marek Španěl, zdroj: Bohemia Interactive

Zakladatelé herního studia Bohemia Interactive a partneři v české investiční skupině SPM Marek Španěl a Slavomír Pavlíček se rozhodli výrazně vstoupit na český mediální trh. Společnost SPM Media, kterou společně vlastní, se stává zastřešující organizací dosavadních mediálních aktivit a ohlašuje další rozvoj.

SPM Media bude nově mimo jiné zastřešovat vydavatelství Echo Media, jež provozuje názorový deník Echo24, vydává Týdeník Echo a platformu EchoPrime a rovněž je vydavatelem knižních titulů. Stávající podíl hlavního akcionáře Marka Španěla v Echo Media bude převeden na SPM Media.

Pod novou mediální entitu patří i provozovatel vznikajícího Radia Prostor, které do konce června zahájí vysílání na frekvencích Rádia Zet. To SPM Media koupilo loni od Czech Media Invest. O souhlas se změnou názvu už Rádio Z požádalo Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).  

Součástí skupiny je i blogovací platforma Blogosvět a také technologické studio Coolpany. Má zajišťovat vývoj nových technologií, jako je redakční a publikační systém nebo komplexní předplatitelské databázové nástroje. Cílem je vytvořit systém pro tvorbu, publikaci a monetizaci obsahu a poskytnout otevřený prostor a redakční nástroje potřebné pro šíření myšlenek a názorů.

SPM Media uvedla, že počítá se spoluprací třetích stran, ať už se stávajícími mediálními subjekty, nebo s individuálními autory. Zároveň je otevřena dalším akvizicím. Hodlá vytvářet zázemí a platformy pro publikování textového i audiovizuálního obsahu včetně kompletní monetizace. Chce dávat prostor svobodě vyjadřování a její aktivity se řídí základní vizí: „Myslete si, co chcete, a říkejte, co si myslíte.“

Strategii vydavatelství bude z pozice dozorčí rady řídit Marek Španěl. „Žijeme v přelomové době a sebevědomá nezávislá média potřebujeme víc než kdy dřív. Chceme přinést nové nápady a pokusit se vytvořit zázemí pro ekonomicky silná média, malá i velká, aby mohla volně šířit informace a názory, ať již jsou jakékoli. Protože pestrost a rozdílnost názorů není slabinou naší společnosti, ale naopak její hlavní silou,“ uvedl Španěl.

Výkonným šéfem z pozice člena představenstva vydavatelství SPM Media bude Dalibor Balšínek, který zároveň nadále řídí Echo Media, projekt povede a reprezentuje. „Konsolidace mediálních aktivit je zásadní posílení nejen pro Echo, ale i pro další média skupiny, a to především ve vývoji nových technologií a lepší monetizaci kvalitního obsahu. Jsme na novém začátku a plány SPM Media jsou ambiciózní. Věříme v budoucnost médií i v jejich ekonomickou sílu, která je prvotním předpokladem pro jejich nezávislost,“ říká Balšínek.

Výkonným zástupcem akcionářů a také členem představenstva SPM Media bude Tomáš Boček.

Skupina SPM Media a část jejích projektů včetně společnosti Echo Media přesídlí do nově upravených prostor v budově Superloftu v Křížové ulici v Praze-Smíchově, kde se dokončují úpravy pro newsroomy, rádiové studio či prostory pro tvorbu podcastů.

-mav-