FM kmitočet ze Suché hory získalo rádio Vlna

neděle, 2. července 2023, 08:00 Rádio, Aktuality MediaGuru

Analogovou frekvenci 87,7 FM ze Suché hory, která svým signálem pokrývá i část českého území, bude do budoucna využívat slovenské Rádio Vlna. Stanice nahradí někdejší kmitočet Rádia Jemné.

Pro slovenské stanice je FM vysílání stále velmi atraktivní

Pro slovenské stanice je FM vysílání stále velmi atraktivní

O udělení kmitočtu společnosti Rádio Vlna rozhodla 21. června Rada pro mediální služby (RpMS), slovenská obdoba Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Kmitočet pro region Banská Bystrica byl díky výkonu 10 kW nejsilnějším, o kterém aktuálně RpMS rozhodla. Ty zbývající byly v řádu stovek Wattů a mají tak lokální charakter. Další volné kmitočty, které byly k dispozici, získaly mj. Europa 2, Fun rádio nebo Rádio Šírava. Tři ze čtyřech plánovaných volných frekvencí případly Detskému rádiu.

„Rádio Vlna vám hraje hity ověřené časem od 60. let až po nové tisíciletí. Jsme oldies rádio. Nechybí aktuální zpravodajství monitorované zkušenými redaktory během celého dne,“ láká na své vysílání stanice, která v současné době využívá na celém Slovensku osmadvacet rozhlasových FM frekvencí, ta ze Suché hory tedy bude téměř třicátou. Pro zachycení na území Moravy/Slezska by měla být také vhodná frekvence v Trenčíně na 105,5 FM, která má vyzářený výkon 10 kW v horizonátlní polarizaci.

-lukpol-