LinkedIn změnil algoritmy řazení příspěvků

neděle, 2. července 2023, 08:30 Internet & Mobil MediaGuru

Uživatelé mají vídat méně virálního obsahu, za to však více příspěvků od svých známých. To vše v kontextu dalších experimentů s AI.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

LinkedIn funguje jinak. Profesní sociální síť upravila algoritmy, které řadí obsah v kanálu příspěvků. Změny, které fungují několik měsíců, shrnuli zástupci firmy pro portál Entrepreneur. „Jakmile vidíme, že se na LinkedIn stal nějaký obsah virální, není to obvykle nic, co bychom oslavovali. Spíš je to podnět k tomu, abychom se na celou věc pořádně podívali,“ uvedl Daniel Roth, který vede editorský tým firmy. Podle něj se vlivem pandemie a rozšíření práce z domova začala síť LinkedIn množstvím selfies z domova připomínat Facebook. I to je důvod, proč LinkedIn zavedl několik úprav, které mají trend zvrátit.

Jednu z nich už Roth naznačil – na profesní sociální síti už nemá získávat tolik prostoru v kanálu příspěvků virální obsah, tedy ten, který sbírá nadprůměrné množství reakcí a sdílení. Rozhodující mají být jiná kritéria, než jen počet interakcí. Například jejich kvalita, takže jednoslovné či jednoobrázkové komentáře už nikomu k přechytračení algoritmů nepomohou.

V první řadě má ale uživatel vídat především příspěvky od těch lidí, se kterými se zná či může znát z off-line světa. LinkedIn prý opakovaně dostává zpětnou vazbu v tom smyslu, že obsah od těchto kontaktů je pro uživatele nejhodnotnější. Spolu s příspěvky lidí, jejichž obsah začali sami od sebe odebírat. Profesní síť deklaruje jako hlavní záměr takového propojování lidí sdílení znalostí. Cílem není neformálně poklábosit, ale rozšířit své profesní dovednosti. Proto mají algoritmy odměňovat větší pozorností nejrůznější expertní postřehy. LinkedIn bere v potaz zájmy a dosavadní interakce uživatelů tak, aby jim platforma v newsfeedu nabídla obsah, který zajímá podobně orientované profesionály. Kdo napíše příspěvek, na nějž pozitivně reagují lidé stejných profesních zájmů, toho LinkedIn vyhodnotí jako obohacujícího pro svou komunitu.

Zástupci LinkedIn se zároveň snažili ubezpečit, že platforma jde dlouhodobě správnou cestou. Úprava třídicích algoritmů tak v tomto kontextu nepřipomíná zatažení za ruční brzdu, ale spíše jemné vyladění toho, co funguje. Chlubí se tím, že mezi lety 2021 a 2023 o 42 procent vzrostlo množství obsahu, který majitelů linkedinových účtů sdílejí. O necelou třetinu se pak navýšil počet zhlédnutých příspěvků.

Dávání stále většího důrazu na obsah, kterým se mohou mistři svých oborů inspirovat, deklaruje LinkedIn pravidelně. Nyní ale dává potenciálně větší smysl než jindy zaměření se na prohlubování vazeb mezi známými. Sociální síť totiž poměrně intenzivně experimentuje s využitím generativního jazykového modelu ChatGPT.

Před několika dny produktová ředitelka LinkedIn Keren Baruchová napsala, že vybraní uživatelé mají k dispozici robotického asistenta pro psaní běžných příspěvků. Stačí mu prý dát základní obrysy a klíčová slova pro to, co chtějí sdělit. Následně dá robot dohromady kloudné vycizelované sdělení. S nástupem roboticky vytvářeného obsahu se tím však mimo jiné prohlubuje problém, nakolik může být zprostředkovaná mezilidská komunikace autentická. V této souvislosti zní logicky myšlenka, že uživatelé sociálních sítí chtějí číst hlavně obsah (byť třeba vzniklý za pomoci ChatGPT) od těch lidí, které znají. Tedy od někoho, o kom vědí alespoň to, že je živá bytost.

-riv-