Predikce: Adresovatelnou televizní reklamu čeká rychlý růst

pátek, 14. července 2023, 11:50 TV, Reklama MediaGuru

Trh adresovatelné televizní reklamy čeká podle nové zprávy rychlý růst. Její objem se má zvýšit ze současných 56 mld. USD na 87 mld. USD v roce 2027.

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Ilustrační foto, zdroj: Pixabay

Objem adresovatelné televizní reklamy se má do roku 2027 celosvětově zvýšit o víc než 50 procent a na celkových TV investicích se podílet ze 40 procent. Vyplývá to z odhadu společností Ampere Analysis a Group M. Tradiční TV reklama stále tvoří většinu televizních investic, její podíl se ale snižuje na úkor nových možností televizní inzerce. V celkovém desetiletém výhledu do roku 2027 je zároveň patrné, že celkový objem investic směřovaný do televizní reklamy se zvyšuje.

Predikce celosvětového vývoje adresovatelné TV reklamy 2017 - 2027. Zdroj: Ampere Analysis, GroupM, Finecast, Microsoft

Predikce celosvětového vývoje adresovatelné TV reklamy 2017 - 2027. Zdroj: Ampere Analysis, GroupM, Finecast, Microsoft

Ze zprávy vyplývá, že v průměru šestina rozpočtů inzerentů na videoreklamu je vynaložena na adresovatelnou TV reklamu. Inzerenti z řad B2B i B2C využívají adresovatelnou televizi k výkonnostnímu marketingu a pro budování značky a využívají také přesnějšího cílení na vybraná publika. Je zároveň vhodná pro rozšíření dosahu kampaní mimo televizní vysílání. To je klíčové u mladších skupin, kde je podle studie možné získat inkrementální reach až o 25 %. Zatím jde však o dražší formu reklamy, a i z toho důvodu ji menší značky nevyužívají.

Navíc s rozhovorů s manažery, které byly pro účely výzkumu sesbírány, indikuje zpráva několik možných překážek pro budoucí růst adresovatelné TV reklamy. I na rozvinutých trzích není dostatečné povědomí o možnostech tohoto reklamního formátu.

Na českém trhu supluje zatím možnosti adresovatelné TV reklamy reklama umístěná v HbbTV. Zde obě hlavní komerční skupiny Nova a Media Club nabízejí řadu formátů, kterými si lze zásah budovaný prostřednictvím tradiční TV reklamy rozšířit.

Podle dat společnosti Nielsen, která pro ATO zajišťuje měření sledovanosti TV a videoobsahu, představuje počet aktivních uživatelů červeného tlačítka neboli HbbTV (hybridního TV vysílání) na českém trhu jeden milion. V Česku má televizní přijímač 92 % domácností, z čehož 49 % domácností vlastní televizi připojenou k internetu. Necelá čtvrtina z domácností vlastnících TV přijímač (23 %) má přístup k HbbTV. Počet diváků, kteří mají možnost HbbTV sledovat, je ale vyšší. Podle výše uvedených dat a i podle údajů, která uvádějí tuzemské televizní skupiny, je to až 2,5 mil. diváků.

-mav-