YouTube snižuje nároky na autory, kteří chtějí vydělávat

neděle, 18. června 2023, 08:10 Internet & Mobil MediaGuru

Zpeněžit autorskou tvorbu bude jednodušší na YouTube i Twitteru.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Nejvýznamnější videoportál světa YouTube výrazně snižuje vstupní bariéru pro všechny, kteří by si chtěli vydělávat tvorbou obsahu. Tento týden provozovatel YouTube na svém blogu oznámil změnu požadavků pro zapojení se do partnerského programu firmy, jehož nejviditelnější a nejlákavější složkou je možnost získávat od YouTube provize z reklamních příjmů. Tímto způsobem si nejpopulárnější tvůrci zajišťují nadstandardní příjmy a nová pravidla by mohla na dráhu profesionálních youtuberů přivést více zájemců. Kdo splní limit aspoň 500 odběratelů, tří nahraných videí za posledních 90 dní a 3000 diváckých hodin ročně (watch hours; lze případně nahradit dosažením tří milionů zhlédnutí videí ve formátu Shorts za poslední tří měsíce), ten bude moci požádat o zapojení do základní verze youtubového partnerského programu. Aktualizovanou možnost prozatím získávají jen uživatelé ve Spojených státech, Kanadě, Velké Británii, Tchajwanu a Jižní Koreji s tím, že postupně novinky doputuje i na ostatní trhy.

Neznamená to, že si videotvůrci budou hned po splnění těchto podmínek vydělávat reklamou. Dostanou ale možnost nechat si posílat od publika nejrůznější formy spropitného v rámci funkcí jako Super Chat nebo Super Nálepky. Otevírá se jim také možnost spolupracovat se světovými značkami v rámci affiliate programu YouTube Shopping, který dovoluje označovat ve videích jednotlivé produkty.

Pro srovnání, jak moc nároky na vstup do YouTube Partner Programu klesly: dosavadní povinný počet počtu odběratelů byl o polovinu vyšší a pokud jde o počet hodin, které diváci strávili s tvorbou konkrétního autora, firma jich dosud vyžadovala o třetinu více. Tato laťka ale stále platí pro případ, pokud by chtěli autoři získat podíl na reklamních příjmech YouTube. Pro řadu nových tvůrců nicméně může být přirozenější a pohodlnější postup, při kterém si monetizaci svého obsahu nejprve vyzkouší jen částečně, a na základě získaných zkušeností se následně pokusí sáhnout si i na peníze z inzerce.

Nové povolání snů: twitterista?

Komu by se přesto zdála být dráha profesionálního youtubera nedostupná, může svou pozornost zaměřit na další sociální sítě. Poměrně smělé plány má s monetizací obsahu Twitter. Nedávno majitel mikroblogovací služby Elon Musk oznámil, že se firma bude dělit s tvůrci s ověřenou identitou o příjmy z reklamy, která se zobrazí v odpovědích pod jejich tweety.

Záměr má ale v současnosti zádrhel v tom, jak velkou – nebo spíše malou – částku hodlá Musk mezi uživatele poslat. Pro tyto účely zatím vyčlenil pět milionů dolarů. Jak spočítal server Social Media Today, pokud by se peníze rozdělily rovnoměrně mezi stávající počet zhruba 700 tisíc předplatitelů, na každého z nich by připadlo ani ne 2,5 dolaru na měsíc. V praxi samozřejmě taková hypotetická rovnoměrnost neplatí, někteří autoři si nejspíš přijdou na řádově lepší odměny. Kdo by si chtěl pomocí Twitteru vydělávat, zaměřit by se nicméně mohl i na získání co největšího počtu předplatitelů. Také toto úsilí chce platforma podpořit. Před týdnem Musk oznámil, že autoři předpláceného twitterového obsahu brzy získají možnost stáhnout si kontaktní informace o svých abonentech, aby se s nimi v případě potřeby mohli spojit i prostřednictvím jiných kanálů než Twitteru. Podnikatel tak postupně pracuje na tom, aby ze sociální sítě udělal lukrativní zdroj výdělku pro zajímavé autory – s nadějí, že mu pak třeba začne vydělávat i sám Twitter.

-riv-