Jak a proč tvořit obsah na sociálních sítích?

pátek, 21. července 2023, 07:05 Internet & Mobil MediaGuru

Třetím dílem pokračujeme v seriálu, který drobným podnikatelům ukazuje, jak komunikovat na sociálních sítích. Třetí díl je věnován obsahu.

Tvorba obsahu na sítě v kavárně, zdroj: Midjourney

Tvorba obsahu na sítě v kavárně, zdroj: Midjourney

Na příkladu Karla a jeho kadeřnictví si ukazujeme, jak nastavit komunikační strategii firmy na sociálních sítích. Pro Karla, podnikatele z okresního města, který si ve městě otvírá nové kadeřnictví, je totiž důležité vědět, jaký obsah dnes funguje na sociálních sítích. A taky, že to stejné nefunguje všude.

Nejen náš Karel, majitel kadeřnictví v okresním městě, by měl věnovat zvláštní pozornost tvorbě obsahu, který přiláká a udrží pozornost jeho potenciálních zákazníků na sociálních sítích. Při tvorbě obsahu pro sociální média by proto měl přemýšlet o potřebách svého publika.

Je důležité, aby měl na paměti jejich zájmy a preferované informace. Karel by měl také zvažovat, jaké tipy a inspiraci by jeho zákazníci mohli na sociálních sítích hledat, a jak jim může tuto hodnotu poskytnout.

Kromě toho je důležité vytvářet obsah, který je relevantní pro místní publikum. Karel ví, že by měl zaměřit svůj obsah na místní komunitu. Protože přece jen lokální klienti a zákazníci tvoří hlavní část jeho obratu. Může sdílet informace o aktuálních trendech ve světě účesů, důležitých událostech v okolí, soutěžích nebo nabídkách specifických pro svou lokalitu. Lokálně zaměřený obsah pomáhá budovat spojení se zákazníky a posiluje povědomí o jeho kadeřnictví v místním prostředí.

Dále je klíčové vytvářet vlastní obsah namísto používání například z fotobank. Karel by měl ukázat autentičnost a přirozenost svého kadeřnictví tím, že sdílí fotografie a videa přímo ze svého provozu. Může zveřejňovat snímky dokončených účesů, před a po proměnou svých zákazníků nebo ukázky stylingu a zákulisí jeho kadeřnictví. Vlastní obsah mu bude pomáhat vytvářet důvěru a spojení se zákazníky.

Na Facebooku může Karel sdílet fotografie a videa z akcí ve svém kadeřnictví, recenze spokojených zákazníků, soutěže, momentky a příběhy ze života svého kadeřnictví. Může také využít funkce živých videí pro prezentaci nových trendů nebo pro odpovědi na otázky od svého publika.

V případě komunikace na Instagramu by měl Karel zaměřit se na vizuálně atraktivní obsah. Z hlediska formátů dnes na Instagramu nejvíce fungují Reels a potom už tradiční Stories. Zejména pomocí Stories a jejich interaktivních nálepek dokáže Karel být v kontaktu se svými sledujícími a zákazníky.

Na TikToku by mohl Karel vytvořit krátká a zábavná videa. Může se zapojit do účesových výzev, ukázat rychlé tipy na styling nebo vytvořit „behind-the-scenes" videa z jeho kadeřnictví. Kreativita a sledování aktuálních trendů na TikToku jsou dnes klíčové.

Tvorba obsahu pro sociální média je klíčovou součástí strategie komunikace vaší značky. Karel je může dělat přizpůsobeně potřebám a zájmům svých zákazníků. V případě publikace obsahu platí pro Karla i pro vás jasná pravidla – sledujte zpětnou vazbu od publika, analyzujte výsledky obsahu a různých formátů hlavně se nebojte experimentovat.

V posledním dílu tohoto seriálu se příště se podíváme na to, jak by měl Karel komunikaci svého kadeřnictví na sítích vyhodnocovat. A co je dnes, v roce 2023, na sociálních sítích z hlediska vyhodnocování vůbec důležité.

Jak na sítích najít a oslovit cílovou skupinu?

čtvrtek 13. července 2023

Tipy pro podnikatele: Jak nastavit strategii na sociálních sítích?

pátek 23. června 2023

Autor textu: Vít Klement, Head of Social, Group M