LFA chystá tendr na TV vysílatele i generálního partnera

čtvrtek, 20. července 2023, 12:00 TV, Marketing MediaGuru

Ligová fotbalová asociace bude vedle nového držitele televizních práv hledat i nového marketingového partnera. Společnosti Fortuna vyprší stávající kontrakt na konci sezóny.

Zdroj: Fortuna

Zdroj: Fortuna

Ligová fotbalová asociace (LFA) chystá vedle tendru na televizního vysílatele od sezóny 2024/2025 také tendr na generálního partnera. Stávajícímu partnerovi, společnosti Fortuna, vyprší smlouva na konci letošní sezóny. Zda se bude chtít tendru zúčastnit, zatím generální ředitel společnosti, David Vaněk, neuvedl. Vysvětlil, že rozhodnutí souvisí s tím, jaké budou podmínky tendru a jak se změní prostředí pro podnikání loterijních společností, kde se připravuje vyšší zdanění a také přísnější regulace. „Nevíme, v čem budeme podnikat," sdělil.

Tendr na vysílací práva pro nejvyšší tuzemskou fotbalovou soutěž pro sezónu 2024/2025 by měl být vypsán v průběhu srpna, jeho vyhodnocení je plánováno na říjen. Předpokládá se, že o práva se bude ucházet stávající vysílatel O2 (možná je i kooperace majetkově spřízněné TV Nova), účastnit se chtějí i mediální skupiny Canal+, A 11 a také veřejnoprávní Česká televize.

TV vysílatelé fotbalové ligy

  • 1993-2000: TV Nova
  • 2000-2001: TV Nova, Sport 1
  • 2001-2006: TV Nova, TV Prima
  • 2006-2010: ČT
  • 2010-2011: ČT, TV Nova/Nova Sport, Sport 2
  • 2011-2014: ČT, Nova Sport/Fanda
  • 2014-2015: ČT, Slovak Sport
  • 2015-2021: O2 TV, ČT
  • 2021-2024: O2 TV

Zdroj: Konference 30 let fotbalové ligy

Vedle vyšších finančních prostředků pro kluby by měl tendr fotbalovým klubům otevřít možnosti k využívání záběrů ze hry a jejich sdílení na komunikačních kanálech, zejména na internetu a sociálních sítích, zaznělo na konferenci 30 let fotbalové ligy, které se na konci června zúčastnili zástupci nejsilnějších tuzemských fotbalových klubů a LFA.

Už od letošní sezóny 2023/2024 budou mít přitom kluby Fortuna: Národní ligy (F:NL) díky dohodě LFA se společnostmi Pragosport a SportTotal možnost využít sestřihy zápasů či vybrané momenty na své weby a sociální sítě. „Je to předzvěst a první ukázka, jak kluby a obě soutěže budou po tendru o vysílacích právech mít možnost pracovat se záběry ze zápasů,“ komentoval dohodu obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný.

Nová sezóna tuzemské nejvyšší soutěže Fortuna:Ligy startuje v sobotu 22. července, stanice O2 TV Sport nabídne stejně jako v předešlých letech všechna utkání fotbalové nejvyšší soutěže. Vstupuje do své deváté sezóny a podle výkonného ředitele O2 TV Sport Marka Kindernaye doufá, že nepůjde o sezónu poslední. Vedle přenosů nabídne i pořad Footcast Preview, ve kterém David Sobišek a Jakub Podaný probírají témata, jež rezonují fotbalovým prostředím. Prostor dostane i datová analytika nebo kurzy před každým kolem ligy. Vysílat se budou i pořady F:Iinito a Tiki-Taka.

Generálním partnerem F:L i F:NL je sázková společnost Fortuna, která na některých stadionech nainstaaluje multimediální panely s virtuální realitou, nabízející např. fotografování s hráči , soutěže a další aktivity. V rámci nové kampaně „Fortuna ti přeje“ spouští dlouhodobou soutěž Zlatý tiket. Odstartovala v pondělí 17. července a poběží po celou sezónu.

O další rok spolupráci s LFA prodloužila společnost Louda Auto+.​

-mav-