Mafra loni zůstala ve ztrátě, počítá s ní i letos

pondělí, 17. července 2023, 07:00 Tisk MediaGuru

Vydavatel deníků MF Dnes, Lidové noviny a Metro loni mírně zvýšil tržby, zůstal ale ve ztrátě. Tu se podařilo meziročně snížit, přesto firma předpokládá, že i letošní rok bude ztrátový.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Mediální skupina Mafra vytvořila v loňském roce tržby ve výši 2,75 mld. Kč, což bylo o pět procent více než o rok dříve. Společnost ale zůstala ve ztrátě, kterou ve srovnání s předešlým rokem snížila na  84,9 mil. Kč. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti za rok 2022.

Základní výsledky hospodaření Mafra (tis. Kč)

  2022 2021
tržby z prodeje výrobků a služeb 2 748 971 2 606 267
provozní výsledek hospodaření -14 653 -89 936
výsledek hospodaření za účetní období -84 858 -113 374

Zdroj: Výroční zpráva společnosti Mafra za rok 2022

Celkové hospodaření společnosti Mafra v roce 2022 negativně ovlivnil významný nárůst cenové hladiny nakupovaných výrobních surovin, především papíru, a nákladů na elektrickou energii. Na výši ztráty měla také dopad tvorba opravných položek k dlouhodobým aktivům společnosti a pohledávkám, u kterých Mafra spatřuje „nejistotu ohledně jejich vymahatelnosti". 

Inzertní příjmy se meziročně zvýšily v portfoliu printových médií, především v segmentu gratis titulů, a také u internetového portfolia. Obdobně jako v předchozích letech klesl prodej časopisů i deníků. U deníků pokračuje pokles prodaného nákladu jak ve volném prodeji, tak v předplatném, který se ale částečně daří kompenzovat zvýšenými prodeji elektronické verze těchto titulů. Také v segmentu časopisů došlo u některých společenských titulů k poklesu prodejů. Mafra ve druhém pololetí loňského roku zvýšila prodejní ceny u většiny printových titulů.

Podle informací zveřejněných ve výroční zprávě roste záběr aktivit u obsahových onlinových projektůiDnes.cz a iDnes Premium, jejíž předplatitelská báze se i přes navýšení ceny drží, a má se dařit i neobsahovým aktivitám (Mobil.cz, aplikace Portmonka).

Mafra očekává v roce 2023 mírný růst výnosů online portfolia a stabilní výnosy v segmentu tištěné reklamy. Předpokládá pokračující pokles prodaného nákladu tištěných titulů. Za rizika vývoje označuje nepředvídatelnost konfliktu na Ukrajině, pokles ekonomiky a kupní síly obyvatel. Na úrovni vstupů by se ceny mohly podle predikce společnosti stabilizovat, vzhledem k rizikovým faktorům očekává Mafra i v letošním roce ztrátu. Zároveň se zavázala podpořit ztrátové podnikání, ve kterých má majetkový podíl (Ticketportal, PNS).

Mafra je vydavatelem deníků MF Dnes, Lidové noviny, Metro, týdeníku 5 plus 2, řady časopisů (Téma, Žena a život, Tina, Rytmus života, Pestrý svět, Chvilka pro tebe, Cosmopolitan, Harper‘s Bazaar, Esquire, TV max, Týdeník Televize a další), provozovatelem webů iDnes.cz, eMimino, Rajče.net či vlastníkem tiskáren Mafra print v Praze a Olomouci. Patří do skupiny Agrofert.

VLM loni zvýšila tržby, vydavatel Deníků skončil v zisku

úterý 11. července 2023

Economia loni udržela tržby, prohloubila ztrátu

pondělí 10. července 2023

-mav-