Programový šéf ČT věří v obnovu ČT3, kanál podporuje i Souček

středa, 19. července 2023, 16:15 TV MediaGuru

Ředitel programu ČT Milan Fridrich věří, že se podaří obnovit vysílání programu ČT3. Kanál ČT3 má podporu i u nového generálního ředitele Jana Součka.

Zdroj: Česká televize

Zdroj: Česká televize

Ředitel programu České televize (ČT) Milan Fridrich věří, že se podaří v budoucnu obnovit vysílání archivního programu ČT3, který skončil loni na silvestra. Fridrich to dnes řekl v Ostravě během výjezdního zasedání Rady České televize. Ta se zabývala právě závěrečnou zprávou týkající se programu za rok 2022.

Zpráva předložená radním uvádí, že program ČT3 by se mohl vrátit v případě lepšího financování televize. „Věřím, že se podaří obnovit ČT3. Momentálně to ale není otázka na mě. Doufám, že se k tomu vrátíme a ČT bude mít opět svůj archivní program," uvedl Fridrich. Televize se podle něj po vypnutí ČT3 snaží nasazovat vhodné archivní pořady na programy ČT1 a ČT2. „Toto ale není řešení. Od těchto programů diváci očekávají hlavně novinky. Ne archiv. V tomto byl program ČT3 nenahraditelný," podotkl Fridrich.

Také nově zvolený generální ředitel České televize Jan Souček vyjádřil kanálu ČT3 podporu. Uvedl, že záměr zrevidovat vysílání ČT3 už deklaroval před radními v rámci své kandidatury. Horizont případného návratu kanálu označil za „blízký".  Základním milníkem je podle jeho slov předání agendy generálního ředitele a to, jak je strukturovaný výrobní úkol ČT pro rok 2024. „Představoval bych si, že ČT3 nabídne nejen archivní pořady, ale i pořady, které budou reflektovat život seniorů," přiblížil. Dodal také, že financování programu, který skončil z úsporných důvodů, by mohlo odviset od aktivnější obchodní politiky České televize. 

Vysílání ČT3, které skončilo v poslední den loňského roku, od spuštění 23. března 2020 zaznamenalo sedm milionů diváků. Stanici vzniklou v reakci na pandemii koronaviru, kterou doprovázela řada omezení, si pustilo 94 procent diváků nad 65 let. Přesně po 1013 dnech vysílání se program ČT3 s diváky rozloučil na silvestra českou komedií Saturnin.

Programová nabídka ČT3 se opírala zejména o výběr z televizního fondu, tematické relace, jakými byly Pohybovky Pavla Kříže nebo Taneční pro starší a pokročilé se Zdeňkem Chlopčíkem, a základní informační servis s přehlednějším grafickým zpracováním i klidnějším tempem moderace. Mezi nejvyhledávanější pořady stanice patřily seriály Nemocnice na kraji města či Rozpaky kuchaře Svatopluka, hudebně-zábavní relace Televarieté, ale třeba také původní magazín Život na třetí, který nabízel praktické rady a tipy, nápady na volnočasové aktivity, cvičení nebo recepty.

V prvních měsících vysílala ČT3 osm hodin denně, následně se vysílací čas rozšířil na 16 hodin a do programové nabídky tak přibyly také zahraniční seriály typu Haló, haló!, Jistě, pane ministře či Randall a Hopkirk.

-čtk-, -mav-