Twitter mohutně zlevnil reklamu

sobota, 29. července 2023, 07:35 Internet & Mobil MediaGuru

Platforma, která se mění na X, už podruhé zkouší přilákat inzerenty na výrazné slevy.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Sociální síť Elona Muska se snaží nalákat inzerenty na výrazné slevy. Twitter (aktuálně prodělávající změnu značky na X) podle listu The Wall Street Journal začal vybraným zadavatelům ve Spojených států a Velké Británie nabízet padesátiprocentní zlevnění videoreklamy. Nabídka se týká klipů zobrazovaných v sekci Explore (Trendy pro vás). Inzerenti by za své peníze dostali garanci, že jejich prezentace bude po dobu 24 hodin umístěná na vrcholu seznamu momentálně populárních témat.

„Cílem těchto slev je pomoci našim inzerentům získat dosah během klíčových okamžiků na Twitteru, jako je fotbalové mistrovství světa žen,“ uvádí se v jednom z e-mailů mezi platformou a zadavateli reklamy, ze kterých WSJ cituje. Jak ale podotýká WSJ, nabídka je časově omezená do konce července. Zanedlouho poté – od sedmého srpna – začne platit pravidlo, které vyžaduje od inzerentů minimální měsíční útratu za twitterovou reklamu v hodnotě tisíc dolarů, respektive šesti tisíc dolarů za půl roku. V opačném případě firma přijde na Twitteru o verifikaci svého účtu, a vystaví se tak riziku, že vzniknou falešné twitterové profily s jejím jménem. Vyvstává ale otázka, kdo koho nyní potřebuje více – jestli Muskova síť zadavatele, nebo zadavatelé Twitter (X). Elon Musk nedávno uvedl, že jeho firma má negativní cash flow kvůli padesátiprocentnímu propadu reklamních příjmů a vysokému zadlužení. Řada inzerentů z platformy odešla v reakci na její převzetí Muskem.

O ne úplně ideální finanční kondici Twitteru svědčí také skutečnost, že na intenzivní slevové akce neláká značky poprvé. Již zkraje roku se mikroblogovací služba snažila zvrátit odliv inzerentů tím, že nabízela reklamní prostor „zdarma“. Přesněji řečeno měla Muskova síť nabízet inzertní prostor v hodnotě 250 tisíc dolarů každému, kdo během zimy utratil za twitterovou propagaci aspoň půl milionu dolarů.

Co zvládne superaplikace

Nedávné dění kolem sociální sítě současně otevírá téma, nakolik zůstane zrovna reklama zásadním zdrojem tržeb pro X Corp, provozovatele Twitteru (rebrandovaného na X). Musk podle všeho myslí vážně svůj záměr udělat z Twitteru superaplikaci po vzoru čínského WeChatu, přes kterou by šlo vyřizovat třeba osobní finance, rezervace místa v restauraci i mezilidskou komunikaci najednou. Šéfka X Linda Yaccarinová v pondělí ve zprávě adresované zaměstnancům popsala vizi pro X jako snahu vytvořit „globální tržiště nápadů, zboží, služeb a příležitostí.“

V případě úspěšné transformace Twitteru na finanční superaplikaci by firma teoreticky mohla najít i další zdroje příjmů, než jsou reklamy a platby uživatelů za nadstandardní funkce Twitteru (X). Z praktického hlediska ale čeká Muska a spol. výzva, kterou nedokázaly zdolat ani firmy jako Facebook, Google či Amazon. Všechny chtěly nějakým způsobem prorazit v oblasti finančních služeb, z různých důvodů jejich plány narazily, připomněla agentura Bloomberg. S dodatkem, že Muskovi se podařilo byznysově prorazit mimo jiné právě v oblasti fintechu – spoluzaložil X.com, z níž se vzápětí stal PayPal. To je unikátní podnikatelská zkušenost. Ovšem přes dvacet let stará. Neúspěch Facebooku a jeho projektu virtuální měny mezitím ukázal, že regulátoři pokusům o „superaplikaci“ moc nakloněni nejsou. Postoje úřadů však zároveň nepředstavují něco, s čím si Musk obecně dělá těžší hlavu, než musí. Dění kolem jeho sociální sítě tak nejspíš bude plnit zpravodajské titulky i dál. Navzdory tomu, že Twitter (X) patří mezi spíše menší síťová média.

-riv-