Polská televize stále neupřesnila, kdy přejde na DVB-T2

sobota, 2. září 2023, 08:20 TV, Aktuality MediaGuru

Mediální trh v Polsku zatím stále čeká na rozhodnutí, kdy tamní veřejnoprávní televize začne vysílat ve standardu DVB-T2.

Polská veřejnoprávní televize vysílá své hlavní programy celoplošně stále ve standardu DVB-T. Zdroj: Shutterstock

Polská veřejnoprávní televize vysílá své hlavní programy celoplošně stále ve standardu DVB-T. Zdroj: Shutterstock

Proces tzv. refarmingu, tedy přechodu pozemních programů na nový standard DVB-T2 a ukončení souvisejících změn, proběhne v sousedním Polsku pravděpodobně v listopadu. Informoval o tom portál Wirtualnemedia. Redakce MediaGuru už v srpnu upozornila na kritiku komerčních vysílatelů, podle kterých TVP svou pasivitou způsobila destabilizaci na trhu. Zatímco privátní stanice musely povinně přejít na DVB-T2 už loni, multiplex 3 pokračuje celoplošně ve standardu DVB-T.

„Byl jsem na konferenci (která se týkala refarmingu, pozn. red.), kde byl i zástupce veřejnoprávní televize a tento (listopadový) termín potvrdil,“ uvedl na dotaz tamní redakce Bogusław Kisielewski, prezident společnosti Kino Polska TV. TVP se přímým dotazům na překlopení svého hlavního multiplexu do DVB-T2 stále vyhýbá. „V současné době je rozhodnutí o rezervaci DVB-T platné do konce roku a v souladu s tímto rozhodnutím bude tento multiplex převeden na nový standard,“ uvedla.

-lukpol-