Živé rádiové vysílání vyhledává většina posluchačů podcastů

čtvrtek, 10. srpna 2023, 07:10 Rádio, Výzkum MediaGuru

Posluchači podcastů a živého rádiového vysílání se většinou překrývají, ukázal výzkum. Doba poslechu rádií je ale delší, poslech podcastů je zase rozprostřen napříč celým dnem až do pozdních hodin.

Zdroj: Pixabay

Zdroj: Pixabay

Většina lidí, kteří o sobě tvrdí, že poslouchají alespoň jednou měsíčně podcasty, jsou zároveň posluchači živého rádiového vysílání. Rádio neposlouchá jen 30 % posluchačů podcastů, zbývajících 70 % naopak rádio poslouchá pravidelně. Vyplývá to z rozsáhlého výzkumu o posluchačích podcastů, který pro Český rozhlas realizovala letos na jaře agentura NMS na vzorku Českého národního panelu v počtu 3700 respondentů a jehož závěry byly připomenuty na středečním setkání rádiové odborné veřejnosti.

Jak už ve shrnutí výzkumu napsali Pavel Šimoník a Lucie ŽáčkováČeského rozhlasu, dosah podcastů představuje v Česku 54 % onlinové populace ve věku 15-70 let (poslechovost podcastu alespoň jednou měsíčně). Přepočteno na tuzemskou populaci ve věku 15-84 let to představuje 43 %. (Pro srovnání: týdenní dosah rádií je 84 % populace 12-84 let).

Podcasty více poslouchají muži a výrazně potom mladší lidé. Ve věku 15-24 let je to 72 % této populace, ale zastoupení posluchačů není nezanedbatelné ani u starších věkových skupin (např. v kategorii 45-54 let je to stále 45 % populace).

Ve srovnání s živým rádiem je průměrná doba poslechu podcastů kratší. Zatímco rádio v průměru denně posloucháme 258 minut (tj. 4 hodiny a 18 minut), podcastům se více než hodinu týdně věnuje polovina respondentů. Ostatní s nimi tráví méně času. Posluchači podcastů v průměru poslouchají jeden až tři podcasty. Zatímco ale rádia mají nejvyšší poslechovost dopoledne, podcasty se poslouchají v průběhu celého dne až do desáté hodiny večer.  

Detailní informace z výzkumu o posluchačích podcastů můžete číst v textu níže.

Dosah podcastů v Česku patří k nejvyšším v Evropě

pondělí 10. července 2023

Výzkum poslechovosti rádií ukazuje, že rádio se stále nejčastěji poslouchá přes klasické rádio nebo autorádio (90 %). Roste ale poslechovost digitálního DAB+ rádia nebo autorádia. Za letošní první pololetí poslouchalo DAB+ 17 % populace (meziročně +3 pb.). Stagnuje nebo mírně klesá poslechovost rádií přes počítač, mobilní telefon nebo televizi.

Způsoby poslechu rádia (%), zdroj: Radioprojekt, SKMO, Median, Stem/Mark, Nielsen

Způsoby poslechu rádia (%), zdroj: Radioprojekt, SKMO, Median, Stem/Mark, Nielsen

Nová data: Radiožurnál stále vede, první trojice odskočila

středa 9. srpna 2023

-mav-