Doručování balíků do parcel shopů využívá téměř polovina Čechů

sobota, 23. září 2023, 08:00 Výzkum, Retail, Aktuality MediaGuru

Doručování balíků na domácí adresu je stále nejžádanější způsob balíkového doručování, postupně se ale snižuje. Naopak přibývá lidí, kteří využívají sítí nezávislých výdejních míst, ukazuje výzkum Ipsos pro GSL.

Kam si necháváte doručit své balíky? Zdroj: Ipsos pro GLS, březen 2023, n = 1050

Kam si necháváte doručit své balíky? Zdroj: Ipsos pro GLS, březen 2023, n = 1050

Téměř polovina Čechů (46 %) si nechává posílat své balíčky do sítí nezávislých výdejních míst balíků (parcel shop). Je to meziročně o 18 % víc. Naopak zájem o doručování na domácí adresu, která je stále nejvyužívanějším místem pro doručení balíků, klesá. Oproti roku 2022 až o 12 procent. Jako hlavní důvod využívání výdejních míst lidé uvádějí, že se nemusí časově vázat na kurýra (51 %), ušetří na přepravném (25 %) a je to pro ně pohodlnější (19 %). Údaje vyplývají z průzkumu realizovaného pomocí aplikace Instant Research pro společnost GLS. Průzkum provedla agentura Ipsos letos v březnu 2023 na 1050 respondentech.

Vedle doručování balíčků do sítí výdejních míst jsou využívané také kamenné výdejny online obchodů, které občas volí více než třetina lidí (39 %), nebo balíkomaty (30 %).

„Trend práce z domova pomalu oslabuje a pro lidi docházející několik dnů v týdnu do kanceláře je mnohem pohodlnější vyzvednout si svoji zásilku ve výdejním místě poblíž svého bydliště či na obvyklé každodenní cestě z práce. Z průzkumu nám vyplynulo, že oproti předcovidovému období je zájem o výdejní místa 1,5násobně vyšší. A tento trend potvrzují i naše interní data,“ uvádí Pavel Včela, ředitel GLS Česká republika.

K nejdůležitějším kritériím balíkové přepravy patří kvalita, spolehlivost a také cena služby. Jako zásadní se po zkušenostech mnoha příjemců jeví schopnost daného dopravce zásilku dopravit výhradně do sjednaného výdejního místa a v případě jakýchkoliv nepředvídatelných okolností vyřešit situaci rychle a dle pokynů příjemce.

-mav-