Lidský kapitál: Definice pozic je přežitkem, rozvoj nezbytností

pondělí, 25. září 2023, 12:15 Marketing MediaGuru

Definic pracovních pozic ztrácí na důležitosti, doba je příliš rychlá. Na trhu práce je důležitá spokojenost zaměstnanců a modernizace procesů, zaznělo na konferenci Lidský kapitál.

Andrea Černá a Zuzana Kostiviarová ze společnosti Deloitte na konferenci Lidský kapitál 2023, zdroj: Blue Events

Andrea Černá a Zuzana Kostiviarová ze společnosti Deloitte na konferenci Lidský kapitál 2023, zdroj: Blue Events

V dnešním světě HR je důležité myslet na digitalizaci a snažit se ji implementovat do firemních procesů. Velmi důležitá je také spokojenost zaměstnanců, od které se odvíjí také jejich pracovní nasazení. Jak doba mění potřeby lidí a firem a jak se jí přizpůsobit rozvedli řečníci na konferenci Lidský kapitál 2023, kterou v minulém týdnu pořádala v prostorách České národní banky společnost Blue Events.

Podle pravidelné studie Deloitte s názvem Trendy v oblasti lidského kapitálu 2023 je největším aktuálním trendem v HR „Svět bez hranic“. Promítá se do nového rozdělování práce, většího zapojování lidí do rozhodování a řízení, práce odkudkoliv, ale také i v končící potřebě definování pracovních pozic. „To, jak jsou dnes pozice definované, zítra platit nebude. Počet pozic, které se mění, může být až 50 %. Neznamená to, že by úplně zmizely, ale není třeba je mít detailně popsané. Rozhodující jsou dovednosti a nutnost posouvat se dále,“ zaznělo v úvodu od Andrey Černé a Zuzany Kostiviarové z Deloitte.

Připomněly také, že nová směrnice EU nařizuje firmám kótovaným na burze mít od roku 2026 ve svých řídících orgánech 40% podíl méně zastoupeného pohlaví, tedy ve většině případů žen. Pro tuzemské firmy je realizace těchto směrnic stále oříškem stejně jako celé téma ESG reportingu. Podle průzkumu Deloitte více než pětina firem neví, jak diverzitu a inkluzi ve své firmě uchopit a dosahovat v ní stanovených cílů. A pouze 7 % firem uvedlo, že měří dopad této oblasti na obchodní výsledky.

Situaci na trhu práce v kontextu společenského a ekonomického vývoje popsal Tomáš Ervín Dombrovský ze společnosti LMC. Trh práce je ovlivňován příchodem uprchlíků z Ukrajiny, demografickými změnami a také dozvukem covidové pandemie a probíhající válkou na Ukrajině. Rostoucí inflace vede k tomu, že osm procent zaměstnanců bude muset změnit zaměstnání, aby vyřešili svou finanční situaci. Dalších deset procent ji chce změnit z jiných než finančních důvodů. Právě finanční podmínky jsou hlavním důvodem dnešní fluktuace mezi zaměstnanci, její roční míra představuje 17 %. „Navýšení platu až o 30 % zvedne ze židle polovinu zaměstnanců. To se před příchodem covidu nedělo, k takovému navýšení docházelo jen ve vybraných profesích,“ popsal Dombrovský. Ekonomické podmínky se u zaměstnanců dostávají na první místo, rozvoj a možnost růstu už není benefitem navíc, ale nezbytností a potřeba něco se učit a rozvíjet začíná být fundamentální, dodal.

Tomáš Ervín Dombrovský z LMC na konferenci Lidský kapitál 2023, zdroj: Blue Events

Tomáš Ervín Dombrovský z LMC na konferenci Lidský kapitál 2023, zdroj: Blue Events

Klíčovou součástí dnešního pracovního světa jsou digitální dovednosti, uvedl Karel Macek, CTO employability.life, který zároveň představil projekt Experiential Microcredentials, zaměřený na to, aby lidé dokázali samostatně směřovat k nějakému smyslu a znali sami sebe. Zdůraznil také, že velmi důležité je dát prostor začátečníkům i pozorovatelům a také poskytnout odborné zázemí.

Na důležitost technologií apelovali Michael Evans, Solution Sales Executive, SAP ČR a Martina Možná, HR Consultant z Conectio. Při své prezentaci uvedli, že 70 % mladých by opustilo práci kvůli špatnému digitálnímu prostředí, protože očekávají, že všechny důležité informace budou rychlé a dostupné na mobilu nebo na počítači. Podle Michaela Evanse není otázka jestli, ale kdy a jak budou jednotlivé firmy implementovat moderní systém. Modernizace procesů je podle řečníků důležitá také proto, aby se zaměstnanci nezdržovali s jednoduchými, ale časově náročnými úkony. Má jim tedy práci zejména ulehčit. „Chce to tvořit prostředí pro zaměstnance a manažery, kde budou moct být efektivní, kde se budou moct zaměřit na svoji práci a svoji výkonnost a všechny ostatní věci budou fungovat a nebudou je zdržovat,“ dodává Martina Možná.

Michael Evans na konferenci Lidský kapitál 2023, zdroj: Blue Events

Michael Evans na konferenci Lidský kapitál 2023, zdroj: Blue Events

Jak zapojit nástroje, které už ve firmě existují, objasnili Miloš Myšička, COO a Zdeněk Jodas, Customer Success Manager z Imper CZ. „Zamyslete se nad tím, jestli nemůžete dělat svoji práci líp, jestli si ji nemůžete zjednodušit právě díky nástrojům, které už u vás ve firmě dávno máte. To vám pomůže ušetřit hodně času,“ vysvětlil Myšička. Podle jejich názoru je velmi důležité také mapovat konkurenci a umět se přizpůsobit trhu.

O kybernetických hrozbách a jak jim čelit, hovořil Radek Šichtanc, Security Director v O2, který zároveň zmínil, jak by v tomto oboru mohla pomoct AI. „Nebojím se, že by nám AI začala brát práci, já si myslím, že ještě řadu let to bude spíš v té rovině, že nám bude naopak pomáhat s automatizací, s odbavením rutinních činností, v hledání anomálií,“ doplňuje.

Konference se uskutečnila v prostorách ČNB, zdroj: Blue Events

Konference se uskutečnila v prostorách ČNB, zdroj: Blue Events

Jak budovat hrdost na značku pomocí employer brandingu a leadershipu, vysvětlil Daniel Bradáč, Managing Partner v Generations Branding Agency. Podle něj je důležitá vize, která má své principy – vždy musí být formulována v budoucím čase, musí být konkrétní a časově ohraničená, jednoznačná, odvážná a také hodna následování. Během své prezentace se zaměřil také na problémy a nedostatky, kterým firmy čelí. „Pokud nemá vaše organizace externí komunikaci, lidé mají pocit, že se za ni stydíte, že nemají o čem mluvit, musí vysvětlovat, co děláte a proč. Externí komunikace pomáhá budovat hrdost na značku,“ říká Bradáč.

Martin Kozel, ředitel z Učitel naživo na konferenci vysvětlil, jak může firemní HR posunout české školy, aby pak mohli těžit z dobrého vzdělávání. Při své řeči například zdůraznil, že o budoucnosti naší země se rozhoduje právě teď ve školách a rozhodujícími aktéry jsou učitelé a ředitelé. „Pokud budeme společně rozvíjet potenciál lidí v byznysu i ve školách, tak máme velkou šanci uspět ve světě, který nás čeká,“ dodává. Apeloval také na to, aby lidé z HR pomohli zřizovatelům a školám, aby je inspirovali a podpořili nebo také, aby poslali do škol lidi, kteří nějakým způsobem mohou pomoci.

Konference poskytla také panelovou diskuzi, které se zúčastnili Jiří Havel, People Care Team Manager v Notinu, Lenka Jehlíková, HR ředitelka v Družstevní závody Dražice, Olga Kupec, jednatelka Abydosu, Zdeňka Matoušková, Head of HR CZ/SK v Nestlé Česko, Ladislav Onderka, Recrtuitment, Selection & Onboarding Leader v IKEA CZ/SK/HU a Michal Štěrba, CEO GZ Media. Řečníci debatovali například o tom, jaká je dnešní situace na trhu práce, jak důležité jsou pro zaměstnance benefity či flexibilita nebo také, jak nejlépe funguje interní komunikace.

-tšl-, -mav-