Premiérou seriálu Banáni zahájil festival Serial Killer

středa, 20. září 2023, 06:55 Aktuality, TV ČTK

Světová premiéra seriálu Banáni, který vznikl pro videotéku Prima+, zahájila festival Serial Killer v Brně.

Banáni, zdroj: FTV Prima

Banáni, zdroj: FTV Prima

Světová premiéra seriálu Banáni, který vznikl pro videotéku Prima+, zahájila festival Serial Killer v Brně. Komediální seriál v režii Vojtěcha Moravce se odehrává hlavně v supermarketu, kde zaměstnanci mezi banány objeví zatoulanou zásilku kokainu z Kolumbie, což vyvolá řetěz nečekaných událostí.

„Dovolili jsme si fabulovat, co by se stalo, kdyby se to skladnici rozhodli sami distribuovat," řekl režisér. 

Slavnostní zahájení hostil Cabaret des Péches v paláci Jalta, na červený koberec festivaloví hosté vstupovali na Dominikánském náměstí. Tradiční dějiště prvního festivalového večera, tedy kino Scala na Moravském náměstí, je uzavřené kvůli pochybnostem o statice sálu. Organizátoři festivalu ale pro některé akce využívají alespoň předsálí.

Festivalové projekce hostí klub První patro, Divadlo na Orlí a Televizní institut v Dominikánské ulici. Hlavní soutěž je tradičně věnovaná seriálovým počinům ze střední a východní Evropy, tentokrát z Polska, Rumunska, Litvy a Slovenska. Českou tvorbu reprezentuje kriminální příběh Metoda Markovič: Hojer. Mimo soutěž organizátoři věnují soustředěnou pozornost například současné finské tvorbě. Všechny seriály uvádějí v původním znění s českými i anglickými titulky, po většině projekcí následuje diskuse s tvůrci.

Doprovodný program festivalu nabízí řadu volně přístupných akcí pod širým nebem. Například ve středu se na Moravském náměstí uskuteční debata s tvůrci seriálu Revír, ve čtvrtek tamtéž talkshow s televizním sportovním komentátorem Robertem Zárubou, v pátek pozdě večer je na programu projekce toho nejlepšího ze satirického pořadu Česká soda, který v 90. letech testoval hranice svobody veřejnoprávního televizního vysílání.

Serial Killer zahrnuje také odborný program pro filmové a televizní profesionály, takzvané TV Days. Třídenní konferenci hostí Divadlo na Orlí. Kromě hostů z Finska přijedou také vystupující z Británie, Francie, Španělska, Německa, Polska, Maďarska či Švýcarska. Všechny přednášky, prezentace, panely a diskuse jsou v angličtině. „Program TV Days už je konkurenceschopný se západoevropskými televizními festivaly," míní ředitelka festivalu Kamila Zlatušková.

-čtk-