TV Nova zdraží pro rok 2024 reklamu o 18 procent

čtvrtek, 5. října 2023, 10:00 TV MediaGuru

Televizní skupina Nova počítá ve své obchodní politice pro rok 2024 s navýšením ceny za reklamní prostor v průměru o 18 procent.

Jan Ulrych, zdroj: TV Nova

Jan Ulrych, zdroj: TV Nova

Očekávané zvýšení cen televizní reklamy pro příští rok potvrzuje obratově nejsilnější hráč tuzemského komerčního trhu, skupina Nova. Pro rok 2024 zvýší cenu reklamy v průměru o 18 %. Jde o vůbec nejvyšší navýšení v posledních více než deseti letech a vyjadřuje nárůst ceny CPP i dalších parametrů (viz níže). „Vzhledem k rostoucí poptávce po komerčním prostoru a zároveň vyšším nákladům při výrobě pořadů jsme nuceni zvýšit průměrnou cenu pro klienty v roce 2024 o 18 %," uvedl pro MediaGuru.cz obchodní ředitel skupiny Nova Jan Ulrych

O pět procentních bodů se také navyšuje koeficient pro měsíce květen, červen, září a říjen. Stejně tak se o pět procentních bodů navýší koeficient pro umístění reklamy v tzv. off prime time (tj. mimo vysílací čas 17:30 - 23:30). Nova bude dál reklamní prostor primárně prodávat na cílovou skupinu 15-54.

Novinkami pro příští rok jsou 10% příplatky za umístění reklamy v premiérových pořadech TV Nova, u kterých televize předpokládá vysokou poptávku ze strany zadavatelů. Další novinkou je 10% příplatek za pozdní booking u objednávek přijatých více než 10 pracovních dní po vydání programu.

„Velká část našich dlouhodobě spolupracujících klientů využila možnost uzavřít spolupráci pro příští rok za výhodnějších cenových podmínek na aktuálních parametrech roku 2023 před spuštěním naší nové obchodní politiky," přiblížil Jan Ulrych.

Zvýhodnění za investice do tzv. ostatních mediálních kanálů (OMK, tj. kanály Nova Sport, internetové kanály, product placement aj.) se nemění. Platí také, že videoplatforma Voyo zatím neuvažuje o zavedení reklamy.

Skupina Nova dosáhla v letošním září ve své primární cílové skupině 15-54 nejvyššího podílu ze všech tuzemských TV skupin. V celodenním vysílání zaznamenala podíl ve výši 36,01 % a v hlavním vysílacím čase 38,77 % a meziročně si polepšila o více než jeden procentní bod (zdroj: ATO-Nielsen).

Ceny CPP skupiny Nova pro rok 2024, zdroj: TV Nova.

Ceny CPP skupiny Nova pro rok 2024, zdroj: TV Nova.

Indexy pro kalendářní měsíce pro rok 2024, zdroj: TV Nova

Indexy pro kalendářní měsíce pro rok 2024, zdroj: TV Nova

Otázky pro Jana Ulrycha

Už v polovině roku Nova avizovala, že zvýšení ceny TV reklamy pro rok 2024 je nevyhnutelné. Jak se změní základní cena CPP pro rok 2024?

Přes počáteční nervozitu na začátku roku ze strany klientů začaly reklamní investice výrazněji růst v druhém čtvrtletí a tento trend pokračuje i v podzimních měsících. Vzhledem k rostoucí poptávce po komerčním prostoru a zároveň vyšším nákladům při výrobě pořadů jsme nuceni zvýšit průměrnou cenu pro klienty v roce 2024 o 18 %.

Budou zvýhodněni stálí a dlouhodobí klienti TV Nova? Pokud ano, jak?

Naše transparentní obchodní politika musí mít stejný přístup vůči všem subjektům na trhu dle oficiálních obchodních podmínek. Důležité je ale zmínit, že velká část našich dlouhodobě spolupracujících klientů využila možnost uzavřít spolupráci pro příští rok za výhodnějších cenových podmínek na aktuálních parametrech roku 2023 před spuštěním naší nové obchodní politiky.

Z čeho konstrukce nové obchodní politiky pro rok 2024 vychází?

Dobrou zprávou je, že základní principy obchodní politiky se pro klienty nemění. Věříme, že naši klienti ocení zachování atraktivní nákupní cílové skupiny Dospělí 15-54 i pro příští rok. V rámci cenových parametrů jsme přistoupili k úpravě koeficientu u stopáže 15sekundového spotu a navyšujeme koeficienty v nejvytíženějších měsících květen, červen, září a říjen, a to o 5 procentních bodů. Co se týče časových pásem, tak navyšujeme o 5 procentních bodů off prime time koeficient.

Jaké další hlavní změny přináší obchodní politika skupiny Nova pro rok 2024 ve srovnání s letošním rokem?

Představujeme v příštím roce dvě novinky. První je 10 % příplatek za umístění reklamy v našich premiérových pořadech, u kterých předpokládáme vysokou poptávku ze strany zadavatelů. Další novinkou je 10% příplatek za pozdní booking u objednávek přijatých více než 10 pracovních dní po vydání programu. Vzhledem k nutnosti naplánování dostatečných kapacit reklamního inventory v časových pásmech je pro nás důležité znát poptávku co nejdříve. Věříme, že majorita klientů dá přednost včasnému bookingu kampaní bez příplatku, a pomůže nám tak optimalizovat reklamní prostor současně s plněním parametrů kampaní.

Jaká zvýhodnění přinesou investice do ostatních mediálních kanálů (OMK) a mění se nějak jejich výčet?

Slevová politika GRP prodeje v propojení s investicemi do našich ostatních mediálních kanálů zůstává stejná a klienti ji hojně využívají. Klientům nabízíme třeba širokou škálu možností v product placementu. Na českém trhu jsme totiž jedničkou ve výrobě obsahu, investujeme do ní i významnou část příjmů z prodeje reklamy. Rozšiřujeme spektrum žánrů i počet formátů, významně jsme posílili dlouhoběžící formáty, točíme další řady oblíbených seriálů, aktuálně mohu zmínit třeba třetí řadu Odznaku Vysočina. Tento podzim jsme vrátili v premiérové řadě na obrazovky legendární Kriminálku Anděl a její výsledky nám dělají opravdu radost. V oblasti naší digital divize spouštíme k našim reality show mobilní aplikace s možnostmi komerční propagace pro klienty. Výrazně jsme se také posunuli i na poli influence marketingu v zastupování influencerů a komerčního využití pro zájemce ze stran klientů. A v neposlední řadě plánujeme rozšíření programové nabídky na našich sportovních kanálech.

Platí stále, že Voyo zůstává bez reklamy?

Naším dlouhodobým cílem je, aby bylo Voyo lokálním hráčem číslo jedna v rámci SVOD platforem a největší knihovnou lokálního obsahu. Sledujeme samozřejmě situaci na trhu a nejrůznější modely předplatného, které používají naši globální i lokální konkurenti. Aktuálně však o změně neuvažujeme.

Detailní cenové podmínky TV Nova pro rok 2024 jsou v dokumentu níže.

Přetlak poptávky po televizní reklamě na podzim zesílil

středa 6. září 2023

-mav-