Vydavatelé Deníku N i redaktoři Respektu založili Respekt Media

pondělí, 9. října 2023, 12:35 Tisk MediaGuru

Slovenský Denník N, dále majitelé českého Deníku N, slovenská Aegis Holding a desítky redaktorů včetně šéfredaktora jsou akcionáři nově vzniklé firmy Respekt Media.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Na začátku letošního října byla založena společnost Respekt Media. Založily ji společnosti Denník N, Independent Press, Aegis Holding a redaktoři a zaměstnanci týdeníku Respekt na čele s šéfredaktorem Erikem Taberym. Vyplývá to ze stanov společnosti Respekt Media, které byly v pondělí zveřejněny ve Sbírce listin.

Nově založená společnost by měla převzít vydávání týdeníku Respekt, který dosud patří vydavatelství Economia vlastněného Zdeňkem Bakalou. O vyčlenění Respektu z portfolia Economie se na mediálním trhu spekuluje od letošního léta, Economia ale možné změny ve svém portfoliu nechtěla komentovat s tím, že se zatím nic nemění. Stejně reagovala i na dotaz po založení společnosti Respekt Media.

Založení Respekt Media lze ale chápat jako přípravu pro přesun týdeníku do nové společnosti. Znamenalo by to, že na jeho vydávání se budou podílet vydavatelé slovenského Denníku N i českého Deníku N (Independent Press), které podle informací zveřejněných ve stanovách upisují každá akcie v hodnotě 500 tis. Kč z celkového základního jmění 2 mil. Kč. Podíl každé z nich by tak měl představovat 25 %.

Stejný podíl připadá i na slovenskou společnost Aegis Holding, za kterou vystupuje Zsolt Bindics. Podle serveru Info.cz, který o založení Respekt Media napsal jako první, spolupracuje s podnikateli, jejichž otec László Szigeti je ředitelem bratislavského vydavatelství Kalligram a pojí ho přátelské vztahy s Erikem Taberym. O zájmu společnosti Aegis Holding, jejíž podnikání je spojeno s rajčatovým družstvem GreenCoop, informoval na začátku září také server E15.

Z redaktorů by měl mít nejvyšší podíl šéfredaktor Erik Tabery, který upisuje akcie v hodnotě 138 tis. Kč. Na šéfredaktora, redaktory a další zaměstnance připadá celkem čtvrtinový podíl. Celkem je mezi zakladateli Respekt Media na tři desítky redaktorů a zaměstnanců.

Předsedou představenstva Respekt Media je Pavel Volčík, ředitel strategického marketingu Economia, členy představenstva jsou Erik Tabery (šéfredaktor Respektu) a Michal Ischia (produktový manažer Respektu). Dozorčí radu tvoří Lukáš Fila (Denník N), Zsolt Bindics (Aegis Holding) a Ivan Pavlíček (Independet Press).

Respekt Media sídlí v ulici Vodičkova 36, tedy v Paláci Lucerna (patří Dagmar Havlové).

Týdeník Respekt je plně součástí Economie od roku 2014, kdy se Economia stala jediným akcionářem vydavatelské společnosti Respekt Publishing. Ta vznikla v roce 2007 přeměnou z tehdejšího vydavatele Respektu, firmy R-Presse. Od roku 2007 vstoupil do Respektu Zdeněk Bakala – nejprve vlastnil více než 55 % akcií, krátce poté ale podíl zvýšil na více než 70 %. Do roku 2007 byl téměř stoprocentním vlastníkem Respektu Karel Schwarzenberg.

-mav-​