Česká pošta stáhla svůj návrh na spojení s PNS

pondělí, 13. listopadu 2023, 10:45 Aktuality, Tisk MediaGuru

Česká pošta stáhla svůj návrh na spojení s částí PNS. Předseda ÚOHS v reakci na tento krok zastavil správní řízení.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Státní podnik Česká pošta stáhl svůj návrh na povolení spojení s První novinovou společností (PNS). Předseda Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Mlsna v reakci na tento krok zrušil prvostupňové rozhodnutí Úřadu, kterým bylo navrhované spojení zakázáno, a správní řízení v dané věci zastavil.

Úřad v prvostupňovém rozhodnutí letos v červnu konstatoval, že spojení by vedlo k vytvoření podniku s dominantním postavením, co by mělo za následek podstatné narušení hospodářské soutěže na relevantních trzích doručování zásilek obyčejného psaní, doručování zásilek adresného direct mailu, doručování zásilek neadresného direct mailu, distribuce předplatného a doručování tiskových zásilek (tj. časopisů) na území České republiky.

Proti rozhodnutí byl podán rozklad, o němž rozhodoval předseda Úřadu. Po stažení návrhu na povolení spojení ze strany České pošty předseda řízení zastavil.

Úřad začal spojení posuzovat v říjnu roku 2021, zákaz spojení dvou firem je z jeho strany extrémním opatřením, které používá pouze v případech, u nichž by hrozilo podstatné narušení hospodářské soutěže. Česká pošta měla zfúzovat s částí PNS, zabývající se doručováním předplaceného tisku a adresných i neadresných zásilek (tj. dřívější Mediaservis).

První novinová společnost je největším distributorem tisku do prodejní sítě v ČR a po fúzi se společnostmi PNS Grosso a Mediaservis také největší alternativní společností zajišťující doručování adresných a neadresných zásilek v ČR. Hlavními akcionáři PNS jsou Mafra (37,51 procenta), Vltava Labe Media (35 procent) a Czech News Center (27,02 procenta). Tiskem a doplňkovým zbožím zásobuje téměř 14 tisíc prodejních míst v ČR. Loni prohloubila ztrátu na 97,5 mil. Kč.

ÚOHS: Česká pošta nesmí koupit část distributora tisku PNS

pátek 9. června 2023

-mav-