Návštěvnické centrum Bernard je Stavbou roku 2023

pondělí, 11. prosince 2023, 16:20 Aktuality, Marketing MediaGuru

Stavbou roku 2023 bylo vyhlášeno návštěvnické centrum pivovaru Bernard. O ocenění v největší české soutěži architektury a stavitelství rozhodla odborná porota.

Návštěvnické centrum pivovaru Bernard, zdroj: Rodinný pivovar Bernard

Návštěvnické centrum pivovaru Bernard, zdroj: Rodinný pivovar Bernard

V pražském Rudolfinu byly při vyhlášení výsledků největší české soutěže architektury a stavitelství oceněny nejinovativnější architektonické počiny. Stavbou roku 2023 bylo vyhlášeno návštěvnické centrum pivovaru Bernard. „Titul byl udělen za realizaci, kterou vnímá každý návštěvník centra. Střídmé tvarování, efektní vložená vestavba, soudobé a výtvarně formované užití režného betonu, dřeva, skla a oceli. Cit pro měřítko místa i efektní dominanta věže“. Tak znělo zdůvodnění rozhodnutí odbornou porotou.

„Dávno jsem snil o tom, že návštěvnické centrum nebude sloužit jen pro komunikaci a prezentaci pivovaru, ale že bude také místem pro setkávání, zábavu nebo slavnostní příležitosti. Tento sen se splnil,“ hodnotí provoz centra, které bylo otevřeno u příležitosti 30. výročí založení pivovaru, jeho zakladatel, spolumajitel a také jeho „tvář“ Stanislav Bernard. „Vybudovat centrum na velmi omezeném prostoru a za plného provozu pivovaru nebylo jednoduché. Než jsme došli ke konečné podobě návštěvnického centra, během několika let vzniklo 16 studií.“ Od otevření v červnu 2022 zde proběhla řada kulturních a společenských akcí, firemní i soukromá setkání, promítání, besedy.

Návštěvnické centrum je s pivovarem bezprostředně spojené. Prohlídkové trasy vedou přímo do srdce pivovaru, návštěvníci se seznámí s výrobními postupy a ingrediencemi, nechybí degustace čerstvých piv. Součástí centra je kinosál, kde prohlídka začíná promítáním emotivního filmu s příběhem pivovaru, který podle svého scénáře napsal režisér Jiří Mádl. Přišel s nápadem natočit film formou dokumentu o rockové kapele. Cesta pivovaru i jeho majitelů mu cesty slavných kapel připomínala. A vznikl snímek, který si pravidelně po projekci vyslouží potlesk diváků. Příběh pivovaru je na podkladu archivních i aktuálních záběrů vyprávěný spolumajiteli pivovaru Stanislavem Bernardem a Josefem Vávrou

Snímek je k vidění výhradně v kinosále návštěvnického centra pivovaru. Film se promítá na místě, kde se celý příběh odehrál (a dál odehrává) a je nedílnou součástí prohlídky pivovaru.

Zážitek návštěvy pivovaru umocňuje do 3D model v expozici. V nejvyšším podlaží centra, s vyhlídkou na město, je designová Pivnice Na Štokách, o patro níže je společenský a degustační Sládkův sál pro nejrůznější eventy. Spolu s centrem vznikla rozhledna postavená kolem funkčního pivovarského komína. Z ochozu ve výšce 33 metrů je výhled na pivovar, město a jeho okolí s hradem Lipnice.

Autor textu: Aleš Hudský