Trendy sociálních sítí: Umělá inteligence mění Facebook nebo X

pondělí, 1. ledna 2024, 08:25 Internet & Mobil MediaGuru

Méně zpravodajství a reklamy, více soukromého chatování a k tomu i povídání s robotem. Sítě experimentují s obchodními modely a novým typem obsahu, pokračovat v tom budou i v roce 2024.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Skončil rok, kdy se každý snažil naskočit na mánii kolem takzvané umělé inteligence. Její momentálně nejznámější prototyp – konverzační robot ChatGPT – se v roce 2023 stal běžnou součástí pracovní rutiny řady korporací. Akcie Microsoftu, který do tvůrce ChatGPT investoval miliardy dolarů, letos zbořily své cenové rekordy a tržní hodnota výrobce čipů nVidia poskočila kvůli poptávce po AI během dvanácti měsíců na více než trojnásobek. Z umělé inteligence se zkrátka stal fenomén, který se nevyplatí ignorovat. A to doslova. Uvědomují si to i provozovatelé sociálních sítích.

Firmy jako Meta nebo X Corp (dříve Twitter) začaly v roce 2023 experimentovat s vlastním pojetím jazykových modelů a nevypadá to, že by s tím chtěly v nejbližší době přestat. V kombinaci s některými letošními trendy v oblasti používání sociálních médií to může mimo jiné znamenat, že ten nejzajímavější obsah na Facebooku, Snapchatu, Instagramu nebo X přestane být veřejně dostupný. Řada uživatelů používá sociální sítě ani ne tak už kvůli obsahu kanálu příspěvků, nýbrž příchozím soukromým zprávám. Uvědomuje si to i Meta, která v únoru oznámila funkci Channels. Ta v principu připomíná newslettery. Autoři obsahu mohou díky ní poslat stejnou zprávu do chatu mnoha různým příjemcům. Privátní dopisování nedávno vylepšila Meta i tím, že začala ve Spojených státech obohacovat funkci chatu generátorem obrázků na způsob populární aplikace Midjourney. Ta umí podle textového zadání ve formě přirozeného jazyka vytvořit téměř libovolnou ilustraci. Novinka už je dostupná i na webu.

Snapchat letos zašel ještě dál – předplatitelům bonusových funkcí rovnou začal nabízet možnost popovídat si přímo s robotem, respektive s variantou ChatGPT. „Odvážnou myšlenkou je, že lidé budou každý den komunikovat nejen s rodinou a přáteli, ale navrch ještě s umělou inteligencí. A to je trend, na který jsme ze své povahy chatovací aplikace připraveni,“ popisoval zavedení novinky pro The Verge šéf Snapu Evan Spiegel.

V podání Snapchatu nepředstavuje takzvaná umělá inteligence jen nový druh internetového vyhledávače nebo personalizovanější Wikipedii, ale spíše kamaráda, který například dokáže dodat tip na seriál nebo inspirovat k úderné hlášce. Pokud se podobný způsob prolnutí sociálních médií a konverzačních robotů výrazně uchytí a stane normou, může to mít dopady nejen na samotné fungování sítí, ale nepřímo také na způsob šíření zpravodajského obsahu nebo význam příjmů z inzerce pro technologické firmy.

Chatbot se čtecím zařízením

Čím dál inteligentnější robot postupně zvládne odpovídat i na otázky typu Co je dnes nového? Pro řadu uživatelů sítí se přitom stalo normou čerpat informace o aktuálním dění ze svých newsfeedů. Přesněji řečeno z toho, jaké odkazy na zpravodajské články jim jednotlivé platformy naservírují. Tuhle roli by budoucna mohli zastat roboti jako ChatGPT nebo jeho googlovská obdoba Bard. To může ještě umenšit význam, jaký odkazům na zpravodajské články přisuzují třídicí algoritmy Mety nebo X.  Například v Kanadě letos začal Facebook a Instagram blokovat zpravodajský obsah kvůli tomu, že se firmu tamní legislativa snažila donutit podělit se o zisky s mediálními domy. Provozovatel největší sociální sítě světa už dal navíc dříve najevo, že v kanále příspěvků není příliš vítán politický obsah.

Což je pro řadu mediálních domů klíčové zpravodajské téma. Nemohou tudíž počítat s tím, že by se jim odkazy na články o politice podařilo snadno dostat mezi vysoký počet uživatelů Facebooku. Už v roce 2021 měl mít politický obsah ani ne tříprocentní podíl na tom, co uživatelé v průměru ve svém kanálu příspěvků vidí.  Pokud by i Meta někdy v budoucnu spustila vlastního inteligentního chatbota, uživatel by se ho mohl na novinky nejen z politiky jednoduše zeptat jeho. Ideální záminka k tomu, aby se politika z facebookového newsfeedu případně definitivně přesunula do soukromých chatovacích oken.

Kreativa s pomocí AI

Transformace digitálních médií vlivem umělé inteligence je trend, který se alespoň částečně týká nejen žurnalistiky, ale i marketingu včetně náborových kampaní. V roce 2023 představil LinkedIn sérii novinek s využitím takzvané AI. Na profesní síti vlastněné Microsoftem funguje umělá inteligence například jako automatizovaný filtr, který umí udělat předvýběr mezi odpověďmi na pracovní inzerát. U LinkedInu je příklon k umělé inteligenci nejviditelnější, jejím využitím v marketingu se ale chlubí také Meta. „Podle našich nedávných testů mohou inzerenti využívající naše cílení inzerce za pomoci umělé inteligence počítat se zhruba třetinovým nárůstem výnosů z každého dolaru utraceného na kampaň,“ uvedla firma.

Pozadu ale nechce zůstat ani Google. Zkouší nasadit konverzačního robota přímo do reklamního systému. Návrhy klíčových slov, titulků, popisků i cílení kampaně – to vše by měly algoritmy od Googlu zvládat automaticky.

Digitální paradox

Zároveň v roce 2023 vyvstal ve světě digitálních platforem určitý paradox. Neustále i díky umělé inteligenci zlepšují své reklamní systémy, ale z byznysového hlediska nejspíš budou na příjmy z inzerce spoléhat stále méně. Meta, Snapchat i X zavedly možnost předplatného svých sociálních sítí bez reklam. Hlavně příklad sítě X napoví, jestli je stále větší spoléhání na platby od uživatelů namísto od inzerentů ekonomicky udržitelným modelem.

Tím spíše, když inzerci z platformy definitivně stáhly velké firmy jako Apple nebo Walmart. Elon Musk v případě své sociální sítě ale doufá, že se mu podaří propad reklamních příjmů alespoň částečně vykrýt bohatší nabídkou exkluzivních funkcí. Nejdražší model předplatného X za šestnáct dolarů měsíčně dává americkým uživatelům sítě mimo jiné exkluzivní přístup k novému chatbotovi s názvem Grok.

Ten vyvinula Muskova firma s cílem odlišit ho od ChatGPT mimo jiné tím, že Grok má oproti nuceně uhlazenému ChatGPT vynikat prostořekostí až drzostí. Mohou se tedy najít lidé, kteří si exkluzivní funkce sociální sítě platí ani ne tak kvůli interakci s lidskými uživateli, ale spíš kvůli povídání s robotem. Ne, předchozí věta nevypadla z nějakého dystopického románu: slouží jako ilustrace prudkého rozvoje AI v roce 2023. Navzdory tomu by i v roce 2024 mělo platit, že většinu obsahu sociálních sítí stále ještě tvoří lidé.

-riv-