Burda rozšiřuje inzertní prodej, spouští YouTube kanály

úterý, 30. ledna 2024, 07:30 Tisk, Internet & Mobil MediaGuru

Větší nabídku videa a zapojení sociálních sítí plánuje pro rok 2024 mediální společnost BurdaMedia Extra. Svou reklamní nabídku staví na propojení printu, digitálu a eventů.

Martina Krátká, Štěpán Burda, zdroj: BurdaMedia Extra

Martina Krátká, Štěpán Burda, zdroj: BurdaMedia Extra

Mediální společnost BurdaMedia Extra zapojí do letošního inzertního prodeje výrazněji videa a sociální sítě a rozšíří tak svou nabídku reklamního prostoru. Novinkou je také postupné zavádění YouTube kanálů pro jednotlivé značky mediální skupiny, ze kterých bude chtít také těžit. Reklamní prodej BurdaMedia Extra se rozšiřuje poté, co Burda loni koupila onlinovou společnost Extra Online Media (EOM). Obchodní strategie společnosti se opírá především o prodej tištěné reklamy, digitální reklamy a eventů, uvedli v rozhovoru pro MediaGuru.cz Martina Krátká, obchodní ředitelka BurdaMedia Extra, a Štěpán Burda, ředitel digitálního oddělení BurdaMedia Extra.

Díky akvizici Extra Online Media se v reklamní nabídce BurdaMedia Extra objevují vedle tradičních prémiových lifestylových titulů i weby s vysokým zásahem pro masovější publikum. Právě oba typy médií zkombinovala Burda do nových inzertních balíčků. „Společnou nabídku jsme začali připravovat už v minulém roce. Vytvořili jsme inzertní packy, ve kterých se kombinují všechny prémiovější značky v portfoliu jako Elle, Marianne nebo Apetit a značky s velkým zásahem, jakými jsou Extra.cz, TopRecepty.cz nebo Lifee.cz. Je vidět, že inzerenti je chtějí, a proto chceme tuto kombinaci prohlubovat dál,“ popisuje Štěpán Burda. Od 1. ledna 2024 vykazuje BurdaMedia Extra návštěvnost v datech výzkumu NetMonitor jako jeden subjekt.

Ceny tiskové reklamy pro letošní rok Burda zachovala na stejné úrovni jako v roce 2023. Po skončení covidové pandemie zaznamenala rostoucí poptávku po eventech, které vytvářejí vedle tiskové a online reklamy třetí důležitý pilíř reklamních příjmů. „Pokles investic do standardních tištěných formátů, který nastal v covidu, jsme po skončení pandemie zvrátili díky eventům a speciálním projektům, ve kterých propojujeme onlinové i offlinové prostředí. To je směr, kterým chceme pokračovat,“ říká Martina Krátká. Burda také v letošním roce uspořádá dva eventy pod hlavičkou Dny Marianne (duben, září) a rovněž dva eventy Apetit Piknik (červen, listopad). Vedle toho se uskuteční v Karlových Varech tradiční Elle Beauty Lounge a na podzim festival Ellephoria. Ten se v posledních dvou letech konal ve Slovanském domě, z důvodu zvyšujícího se zájmu klientů teď Burda hledá pro tento event nové větší prostory.

„Eventy a speciální projekty máme postavené u značek původní Burdy, ale cítíme velký potenciál i u značek EOM jako Lifee a TopRecepty. Rádi bychom je přidali. TopRecepty pracují s přihlášenými uživateli, kteří vkládají svůj obsah, a je to velmi zajímavá cílová skupina. Podobně to platí o dámském lifestylovém webu Lifee.cz. Klienti mají rádi tradiční formáty, ať je to inzertní strana nebo banner, ale zároveň je mezi nimi velká poptávka po něčem extra,“ vysvětluje Martina Krátká.

Novinkou v inzertní nabídce Burdy bude letos výrazně větší zastoupení video formátů, ke kterým si otevřela cestu díky akvizici EOM. Má tak přístup k vlastnímu studiu, technice i týmu lidí, kteří postupně začínají vytvářet i redakční videa pro jednotlivé značky BurdaMedia Extra. „Video produkce pro klienty vznikala na sociálních sítích už před akvizicí, nebylo to tak, že by žádná nebyla. Většinou to ale byly klientské prezentace nebo nativní formáty. Teď budeme vyrábět podstatně více našeho redakčního obsahu pro Marianne, Apetit, Elle a další, a postupně přidáváme do nabídky pro inzerenty in-stream reklamní formáty a product placement i na těchto značkách,“ upřesňuje Štěpán Burda.  

Stejně tak je v plánu větší akcent na tvorbu obsahu pro sociální sítě, především Instagram a TikTok, které jsou pro Burdu klíčové. Rozvíjet chce i YouTube kanály pro značky skupiny, které bude letos spouštět, a přidá je už k existujícím kanálům Extra, Lifee a Apetit. „YouTube vnímáme jako progresivní kanál, na který se občas zapomíná, a pro nás může být důležitým zdrojem příjmů i nástrojem pro budování brand awarness,“ zdůvodňuje Štěpán Burda.

„U nás se zadavatelé hodně spojují s brandem a k printu už většinou chtějí event nebo digitál. Luxusní segment se opírá o tištěnou reklamu a také eventy, na druhou stranu luxusní kosmetické značky stále více využívají i digitál, což zatím tolik neplatí u značek ze segmentu luxusní módy. A ani v zahraničí  tyto módní značky internetovou reklamu příliš nevyužívají, ale spíše se spojují s influencery“ objasňuje preference zadavatelů Martina Krátká.

Souvisí to i s tím, že uvedené značky si zakládají na brand safety a tištěný magazín zajišťuje stoprocentní brand safety. „Snažíme se klientům vysvětlit, že lze zajistit, aby se jejich reklamy neobjevovaly ani na internetu u nevhodného obsahu, děláme pro to maximum. Myslíme si, že je dobré kombinovat všechny dostupné mediatypy, protože konverzní prodejní kampaň se obtížněji dělá v printu, který je tak spíš vhodný pro imageové kampaně,“ dodává Štěpán Burda.

V letošním roce se kromě videí a provazování nabídek napříč printem a digitálem chce BurdaMedia Extra zaměřit i na otázky udržitelnosti a doručování online reklamy s co nejnižší uhlíkovou stopou. „Je to pro nás zásadní téma. Inzerentům, kteří chtějí plánovat tzv. zelené kampaně, chceme tuto možnost garantovat,“ uvádí Štěpán Burda. Tuzemská mediální skupina může využít zkušeností ze své zahraniční sítě, kde se už doručování reklamy podle principů karbonové neutrality prosazuje. Věnovat se také bude vizibilitě reklamních online formátů.

Inzertní výhled pro letošní rok je podle manažerů Burdy zatím optimistický. „Z pohledu objednaných kampaní jsme na tom letos ve srovnání s loňským rokem mnohem lépe,“ dokládá Martina Krátká. V digitálu je Štěpán Burda přesvědčen, že i letos firma dokáže růst dvouciferným tempem. „Pro další růst vidíme kromě printu příležitosti zejména v eventech a speciální projekty rozšíříme i na naše nové brandy,“ shrnuje plány pro letošní rok obchodní ředitelka BurdaMedia Extra.

Petra Fundová: Burda do tří let ztrojnásobí provozní zisk

úterý 21. listopadu 2023

-mav-