Do Česka se chystá vstoupit turecký marketplace Trendyol

čtvrtek, 4. ledna 2024, 10:00 Aktuality, Marketing, Retail MediaGuru

Po loňském vstupu Allegra a Kauflandu přibude letos na českém trhu další online tržiště. Vstup plánuje turecký Trendyol. 

Zdroj: Trendyol

Zdroj: Trendyol

Na český trh se chystá další online tržiště. Po loňském roce, kdy do tuzemska přišel německý Kaufland a polské Allegro, plánuje vstup turecký marketplace Trendyol. O expanzních plánech společnosti informoval online deník Daily Sabah, na českém trhu pak s informací přišel MaM.cz

Jak uvedli zástupci společnosti na prosincové tiskové konferenci v Baku, v letošním roce se chce Trendyol zaměřit na expanzi ve východní a jižní Evropě. „V prvním čtvrtletí roku 2024 vstoupíme na trh východní Evropy. Začneme s Rumunskem, Řeckem, Maďarskem a Českou republikou a v následujícím období budeme počet zemí v regionu navyšovat,“ řekl CEO Trendyolu Erdem Inan. „Naším cílem je umožnit všem našim 300 tisícům prodejcům prodávat v regionech Evropy, Blízkého východu a zemích Perského zálivu,“ dodal. 

Poté, co se Trendyol v prvních zemích v regionu usadí, bude expanze pokračovat do Polska, Bulharska a na Slovensko. „Do konce roku 2024 chceme na trzích východní Evropě dosáhnout na dva miliony aktivních zákazníků a překročit hranici čtyř milionů objednávek, plán je získat v objemu prodejů 350 milionů dolarů,“ prozradil své cíle Erdem Inan.  

Firmu Trendyol založila v roce 2010 v Turecku podnikatelka Demet Mutlu. V roce 2018 její většinový podíl koupila čínská skupina Alibaba, která nyní vlastní 86,5 %. Na základě investičního kola v roce 2021 dosáhla valuace společnosti 16,5 miliard dolarů, tedy přibližně 372 miliard korun. Společnost začínala jako internetové tržiště se zaměřením na dámskou a pánskou módu. Nyní prodává však také kosmetiku, elektroniku, knihy či sportovní a outdoorové vybavení. Má také vlastní módní značku, pod názvem Dolap provozuje módní second-hand, pod názvem Trendyol Go zase rozvážkovou službu jídla. V roce 2018 založila vlastní doručovací síť Trendyol Express. 

Na českém trhu kromě výše zmíněných zahraničních hráčů – Kauflandu a Allegro – marketplace provozuje také internetová jednička Alza či cenový srovnávač Heureka

-stk-