Mafra upevnila podíl na čtenářském trhu, polepšila si Burda

pondělí, 19. února 2024, 06:55 Tisk MediaGuru

Trojice nejsilnějších vydavatelů na čtenářském trhu se nemění. Jejich souhrnný podíl se ale meziročně zvýšil, a to i přes pokles počtu čtenářů.

Zdroj: MediaGuru.cz

Zdroj: MediaGuru.cz

Nejsilnějším vydavatelstvím z pohledu čtenářského zásahu zůstává Mafra s celkovým počtem 2,94 mil. čtenářů. Následuje Czech News Center, jehož tituly osloví 2,5 mil. čtenářů. Třetí Vltava Labe Media dosáhne na 2,3 mil. čtenářů. Ukazují to roční data výzkumu čtenosti Media projektu za rok 2023. 

Ve srovnání s rokem 2022 se počet čtenářů, které vedoucí vydavatelské tituly osloví, snížil v průměru o 11 %. Přesto ale vedoucí trojice navýšila svůj podíl na čtenářském trhu tištěných titulů na 73,3 %. Podíl vedoucí Mafry se zvýšil z 26,6 % v roce 2022 na 27,1 % v roce 2023.

Podíl CNC se meziročně snížil o dva procentní body, VLM zůstala loni na srovnatelném podílu jako v roce 2022. Odstup CNC od třetí VLM se za rok snížil a aktuálně představuje zhruba 200 tisíc čtenářů.

Z nejsilnějších vydavatelů si meziročně polepšila pouze BurdaMedia Extra (navýšení počtu čtenářů o 6 tisíc je ale v rámci statistické chyby), její podíl se pak zvýšil o 0,6 procentního bodu. 

Druhým z TOP deseti vydavatelství, kterému se podle dat Media projektu meziročně podařilo zvýšit čtenářský zásah, je Business Media CZ.

Vydavatelské skupiny podle čtenosti (tis. osob)

Zdroj: Media projekt, 1.1.-17.12. 2023, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark. Hodnoty se zobrazí najetím na sloupec. Do podílu Economie je za rok 2023 započítán i Respekt.

Podíl vydavatelských skupin na čtenosti (%)

Zdroj: Media projekt, 1.1.-17.12. 2023, Unie vydavatelů, ASMEA, Median, Stem/Mark

Připomínáme, že výzkum čtenosti Media projekt obsahuje data jen za vydavatelské skupiny, které jsou součástí výzkumu a za odběr dat tak platí. Pozici jednotlivých vydavatelů v celkovém výsledku může ovlivňovat i počet titulů, které jednotliví vydavatelé do výzkumu zařazují.

Čtenost časopisů: Respekt poprvé předběhl Reflex, polepšil si ženský lifestyle

čtvrtek 8. února 2024

Blesk, MF Dnes a Deník drží pozice nejčtenějších deníků

čtvrtek 8. února 2024

-mav-