Zájem o kinoreklamu znovu stoupá, lákají blockbustery

pondělí, 26. února 2024, 07:00 Outdoor Martina Vojtěchovská

Reklamní zadavatelé se po covidové pandemii začali do kina znovu vracet. Nejvyšší zájem zpravidla bývá u očekávaných hitů v pozici před filmem ve spojení s off-screen reklamou, popisuje Renáta Ben.

Renáta Ben, zdroj: New Age Advertising

Renáta Ben, zdroj: New Age Advertising

Velký propad návštěvnosti kin v době covidové pandemie se odrazil i na objemu reklamních investic, které do kin směřovali inzertní klienti. Po dramatickém poklesu se situace začala zlepšovat a dnes už je na úrovni před začátkem pandemie, říká Renáta Ben, country manažerka společnosti New Age Advertising CZ & SK, která zajišťuje prodej reklamy pro řetězec Cinema City. Největší zájem bývá o reklamu na plátně v prémiovém bloku v pozici před filmem ve spojení s off-screen reklamou. Lákají především očekávané trháky, tzv. blockbustery. Průměrná hodnota ceny za zhlédnutí kinospotu (CPV) se v řetězci Cinema City v letošním roce meziročně zvýšila o deset procent. Nástup VOD služeb, z nichž některé urychlují distribuci titulů tak, aby se co možná nejdříve dostaly z kin do nabídek provozovatelů VOD, zdůraznil podle Renáty Ben výlučnost kinoreklamy a specifičnost jejího publika, které z 80 procent tvoří návštěvníci se středoškolským nebo vysokoškolským vzděláním.

Jak se vyvíjí objem investic směřovaných do kinoreklamy v posledních letech? Lze srovnat vývoj  v období před a po covidové pandemii?

Za posledních deset let, tedy od roku 2014, se naše tržby z reklamy zvýšily o 58 % a až do konce roku 2019 meziročně vždy rostly. Zejména první pandemický rok 2020 logicky znamenal výrazný pokles, od té doby se ovšem naše tržby opět meziročně výrazně zvyšují a v loňském roce jsme se již dostali na předpandemickou úroveň.

O jaký typ komerční prezentace mají klienti největší zájem? Vítězí klasický kinospot?

Dlouhodobě největší zájem je o reklamní spoty na plátnech našich kin ve vhodném synergickém spojení s off-screen kampaní. Technologická úroveň kinosálů Cinema City s kvalitním obrazem i zvukem zvýrazňuje marketingový záměr a vyvolává tak v návštěvnících pozitivní emoce. Zároveň díky paletě možností off-screen reklamy je toto sdělení podpořeno dalšími marketingovými aktivitami, ať už jde například o reklamu na plazmových obrazovkách ve foyer kin, vystavení nových automobilových modelů, sampling kosmetických přípravků či prezentace gastronomických produktů. To vše je k dispozici v rámci všech našich kin a 124 kinosálů. Příležitost představují i pronájmy sálů pro obchodní záměry.

Jaký typ zadavatelů kinoreklamu v současnosti využívá a mění se nějak jejich struktura v posledních letech?

Struktura zadavatelů se příliš nemění a je dobře, že jsme stabilně rozkročení napříč různými segmenty. Našimi dlouhodobě silnými obchodními partnery jsou automobilky, finanční instituce, firmy zabývající se cestovním ruchem a potravinářské společnosti. Jen v těsném závěsu za nimi jsou pak módní firmy a segment zábavy zahrnující třeba i hračky.

Je možné vzhledem k vaší nadnárodní přítomnosti nasazovat kinoreklamu ve stejný čas i na jiných trzích?

Ano, to je možné a právě mezinárodní spolupráce je jednou z našich velkých výhod. Jsme součástí mezinárodní společnosti s působností ve Velké Británii, šesti státech regionu CEE a v Izraeli, přičemž je možné nasazení kinoreklamy ve všech zmíněných regionech ve stejném období.

Televize i rádia v posledních letech citelněji zdražovaly ceníkové ceny reklamy a zdůvodňovaly to mj. vyprodaností reklamního prostoru. Jaká je úroveň „vyprodanosti“ kinoreklamy v posledních letech?

U nás je cítit výraznější přetlak zejména u kinoreklamy umístěné v atraktivním TOP reklamním bloku, a to na pozici přímo před filmem. Jinak se samozřejmě celková obsazenost reklamního bloku odvíjí i od atraktivnosti daného snímku a nejvyšší bývá u tzv. blockbusterů, aktuálně tím mám na mysli například film Duna 2, který půjde do našich kin počátkem března.

Za posledních deset let, tedy od roku 2014, se naše tržby z reklamy zvýšily o 58 % a až do konce roku 2019 meziročně vždy rostly.

Jak se vyvíjí hodnota CPV?

CPV bylo pro rok 2024 u všech třinácti kin Cinema City navýšeno pouze o 10 %.

Kdo jsou z pohledu sociodemografie dnešní kinodiváci?

Z hlediska pohlaví je v rámci Cinema City situace víceméně vyrovnaná, ženy převažují jen lehce. Nejsilnějšími věkovými skupinami jsou návštěvníci 15-24 let (32 %) těsně následovaní skupinou 25-34 let (31 %). Pětinu návštěvníků pak tvoří lidé ve věku 35-44 let. Lze tedy konstatovat, že návštěvníci v marketingově zajímavém produktivním věku tvoří jasnou majoritu našich diváků. Bezmála 80 % návštěvníků má středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání, což dále zvyšuje atraktivitu a zacílení kinoreklamy v Cinema City.

Mění se role kinoreklamy v souvislosti s nástupem VOD služeb? Jaké je její vnímání?

Kinoreklama je moderní marketingový nástroj, který reaguje na nové trendy, takže se i s nástupem VOD musela přizpůsobit novému prostředí a konkurenci. Nadále jí však zůstává její jedinečnost spočívající v možnosti akcentovat unikátní zážitek a nabídnout divákovi i reklamní sdělení takovou formou, která ho zaujme a bude ho bavit. Oproti domácímu sledování filmů je návštěva kina specifickým individuálním a zároveň i sociálním zážitkem, během kterého není divák ničím rušen a naplno se může soustředit na mimořádnou kvalitu obrazu i prostorového zvuku. To vše vytváří atmosféru, z níž reklamní zadavatel benefituje. Vnímání kinoreklamy ze strany návštěvníků kina je díky tomu výrazně pozitivnější než například u klasického televizního reklamního bloku či neustále přerušovaného videa na internetu. Obecně bych řekla, že s nástupem VOD se kinoreklama v zájmu udržení své konkurenceschopnosti ještě lépe zacílila na vybrané specifické publikum, zvýšila svou unikátnost a v neposlední řadě se také rozhodla částečně spolupracovat s některými streamovacími platformami.

Jaké filmové premiéry budou patřit k tahákům letošního roku?

Na premiéry letošního roku se těším, protože půjde o pestrý mix všech možných žánrů. Pokud bych měla vyzdvihnout nějaké snímky s vysokým návštěvnickým potenciálem, které by tudíž mohly být vhodnou příležitostí pro marketingovou komunikaci, zmínila bych v prvním pololetí zejména film Duna 2, české snímky A máme, co jsme chtěli, Matka v trapu, Sladký život či pokračování filmu Gump, dále pak americkou akční komedii Kaskadér a případně i animovaný film V hlavě 2. Pro druhou polovinu roku jsou pak naplánovány blockbustery jako Deadpool 3, Venom 3, Joker nebo Gladiátor II. Je evidentní, že diváci se rozhodně nudit nebudou.

Renáta Ben, country manažerka, New Age Advertising CZ & SK

Na mediálním trhu se pohybuje 25 let, začínala jako inzertní ředitelka ve vydavatelství Euronews. Po čtyřech letech se přesunula na post inzertní ředitelky vydavatelství Motor-Presse Bohemia, kde strávila téměř deset let. Od října 2013 je country manažerkou New Age Advertising pro Česko a Slovensko.

Do kin loni přišlo přes 13 milionů diváků, nejvíc lákal film Barbie

pondělí 15. ledna 2024