Expres FM se rozdělí na šest regionů, zprávy čte AI

čtvrtek, 7. března 2024, 10:50 Internet & Mobil, Rádio MediaGuru

Seznam.cz rozšiřuje využití syntetických hlasů v rádiovém vysílání i pro audio texty svých obsahových webů.

Zdroj: Seznam.cz

Zdroj: Seznam.cz

K AI moderátorce Hacsiko na Rádiu Expres FM přidává společnost Seznam.cz další syntetické hlasy, za nimiž stojí Jaroslav Gavenda, Magdaléna Korcová, Silvie Friedmannová a Pavel Vondra.

„Stejně jako je Seznam českým lídrem na poli velkých jazykových modelů, chceme, aby společnost Seznam Zprávy udávala směr při využívání AI v profesionálním obsahu. Líbí se mi, jak jsme zatím rychlí – během jediného roku vznikly čtyři nástroje na bázi umělé inteligence, se kterými již naše obsahové redakce aktivně pracují,“ uvedl Jakub Unger, ředitel divize Zpravodajství a rádií Seznam.cz.

Na Expres FM vznikne díky tomu od konce března regionální zpravodajství pro šest lokálních okruhů. Od textu až po zvukovou stopu či vložení audia třetích stran budou zprávy vytvořené za pomocí nové AI technologie k poslechu každý všední den v celou hodinu od 7:00 do 18:00 hodin.

Seznam.cz využije pro zapojení do vysílání stanice Expres FM systém Xena. Ten slouží pro online generování aktuální zpravodajské relace pro všechny vysílací okruhy. Zprávař vstup připraví, zařadí do relace, otestuje její načtení a odešle do vysílání. Zprávy tak na Expres FM i Classic Praha mohou načítat syntetické hlasy. Každá relace pro každý vysílací okruh může být originální, lze tak snadno regionalizovat vysílání.

Jak jsme již informovali, Expres FM od března nově pokrývá Ústí nad Labem, Jihlavu, Brno a později se přidá také Zlín. Zprávy tak budou vysílány za pomocí AI v šesti regionálních mutacích.

Počet audio článků se zvýší na 40 denně

Weby Seznam Zprávy, Proženy.cz a Garáž.cz z portfolia Seznam.cz zároveň nabídnou uživatelům nově až čtyřicet článků v audioverzi denně. 

Zmíněné weby už využívají pro audio formáty čtyři syntetické hlasy. Celý audio článek je opatřen sound designem, jingly i závěrečnou hudbou. Ke kontrole zvukových výsledků byl sestaven tým patnácti audio editorů pracujících z domova, rozdělených na krátké směny.

Momentálně vzniká převážné množství audio článků pro Seznam Zprávy, minimálně jeden článek denně pro Garáž.cz a minimálně dva pro Proženy.cz.  S pomocí AI technologií tak Seznam.cz výrazně navýší počet audio textů a rozšíří reklamní prostor. Věří, že tím rozšíří způsoby monetizace a přispěje k budoucímu cílení audio reklamy. Letošní nárůst se očekává ve stovkách procent oproti loňskému roku.

Pro audio články používá Seznam.cz nástroj Stela, který si načte článek a upraví ho pro generování syntetickým hlasem. Editor audio obsahu text upraví, přiřadí hlasy, zkontroluje náslechy a vygeneruje výsledné audio, které zařadí do distribuce.

Nástroje AI používají obsahové weby Seznamu podle ředitele zpravodajství Jakuba Ungera pro denní obsahovou a analytickou práci. „Chceme, aby některé nové formáty byly generovány s pomocí nové technologie,“ nastínil plány Unger. Připomněl zároveň, že Seznam.cz už loni přijal kodex pro využívání nástrojů AI, ve kterém stále klíčovou roli přisuzuje lidem a čtenáře o použití AI vždy informuje.

-lukpol-, -mav-

Rádio Expres FM zařazuje do nočního vysílání hlas vytvořený AI

středa 21. června 2023

Pomáhejte si umělou inteligencí, vzkazuje novinářům Šlerka

úterý 5. března 2024