Makro je spokojené s náborovou kampaní, zaměří se na media mix

čtvrtek, 7. března 2024, 14:55 Aktuality, Reklama MediaGuru

Sázka na lokálnost a autentičnost náborové kampaně se Makru vyplácí. První vlna do firmy přivedla nové kolegy. 

Ukázka z kampaně „m“, zdroj: Makro

Ukázka z kampaně „m“, zdroj: Makro

V listopadu Makro uvedlo na českém trhu novou lokální náborovou kampaň s názvem „m“. V ní přibližuje své zásadní hodnoty, v nichž je podle svých zaměstnanců výjimečný. S konceptem hodlá pracovat dlouhodobě, letos chce zlepšit media mix a cílení

Makro spouští novou náborovou kampaň „m”

sobota 9. prosince 2023

„První ohlasy na kampaň jsou velmi pozitivní. Máme velkou radost z toho, že její první vlna úspěšně přivedla do Makra nové kolegy,“ popisuje na dotaz MediaGuru Daniela Hrbková, People and Culture Director ve společnosti Makro ČR, s tím, že od začátku ve firmě chtěli do všech HR marketingových aktivit zapojit i kolegy z prodejen, distribučního centra a centrály. „Snažíme se ukazovat opravdu reálný život v Makro a zároveň se díky nové kampani odlišit od konkurence,“ dodává. 

Kampani předcházel zaměstnanecký průzkum spokojenosti, hloubkové rozhovory, workshopy i analýza zpětné vazby z Atmoskopu, to vše ještě doplnila ještě externí analýza. „Cílem bylo vytvoření nového komunikačního konceptu, který bude autentický a zaměstnanci se s ním budou ztotožňovat,“ přibližuje Hrbková. Díky datům bylo možné zjistit silné stránky, na kterých lze stavět, a kde je naopak prostor pro zlepšení. 

Silnou stránku kampaně vidí Hrbková v její lokálnosti a autentičnosti. „Mnoho společností naší velikosti využívá v oblasti Employer brandingu globální komunikaci. My jsme zvolili jiný přístup a připravili jsme výhradně lokální kampaň založenou na datech z Česka. Vytvořili jsme nový komunikační styl, který odráží naše hodnoty a kulturu v českém Makro,“ vysvětluje a dodává, že cílem je být víc vidět na českém trhu práce a být zajímavým zaměstnavatelem nejen v očích kandidátů, ale i veřejnosti. 

Nechtěli jsme fotky z fotobank, ani komunikovat pozlátko, ale ukázat, jak se u nás žije a koho u nás můžete potkat.

Daniela Hrbková

Součástí kampaně jsou také nové kariérní stránky makro.cz/kariéra s informacemi, tipy a příběhy kolegů, kteří v Makro pracují. „Vše stojí na reálných pilířích Makro, tedy oblastech, které máme silné a na reálných lidech, kteří u nás pracují. Nechtěli jsme fotky z fotobank, ani komunikovat pozlátko, ale ukázat, jak se u nás žije a koho u nás můžete potkat,“ dodává Hrbková. 

V letošním roce se chce Makro zaměřit ve své náborové kampani na správný media mix, nové kanály pro vhodné zacílení a oslovení potenciálních uchazečů. „Potřebujeme být ve stylu komunikace jednotní. To jsme v minulosti trochu zanedbávali a víme, že to musíme napravit. Protože Makro má co nabídnout, jen to musíme dostat k našim cílovým skupinám,“ přiznává Daniela Hrbková.

Jednotlivé komunikační kanály bude Makro upravovat regionálně, podle toho, jaké jsou kde možnosti a co vy mohlo fungovat. „Určitě plánujeme vyzkoušet reklamu v lokálních rádiích, polepy služebních aut a dodávek, billboardy, plakáty na autobusové zastávky a tak podobně. Nabízíme svoz z menších měst v okolí našeho distribučního centra, takže i tam se zaměříme se na outdoor reklamu. Přemýšlíme i o různých nestandardních médiích. Plánů máme hodně a postupně je budeme realizovat,“ prozrazuje Daniela Hrbková s tím, že interně se zaměří na podporu programu doporučení nových zaměstnanců, který dlouhodobě funguje solidně. Cílem je ještě víc zaměstnance motivovat k doporučování a šíření dobrého jména Makra. 

Potřebujeme být ve stylu komunikace jednotní. To jsme v minulosti trochu zanedbávali a víme, že to musíme napravit.

Daniela Hrbková

S kampaní chce Makro pracovat dlouhodobě, a to jak interně, tak externě. „Zatím je samozřejmě brzy hodnotit dlouhodobý výkon, ale věříme, že fungovat bude. Vše tomu nyní nasvědčuje,“ myslí si Hrbková. 

Na kampani se podílela agentura BrandBakers Advisory, která realizovala interní průzkum v podobě hloubkových rozhovorů a workshopů se zaměstnanci. Celkem do něj bylo zapojeno více než 100 kolegů z různých oddělení. Rovněž pomáhala i s externím průzkumem u personálních agentur.  Na komunikačním konceptu celé kampaně a vývoji kariérních stránek spolupracovala společnost LMC / Alma Career

-stk-