Forendors: Češi předplácející obsah jsou tvůrcům věrní

čtvrtek, 11. dubna 2024, 10:00 Internet & Mobil MediaGuru

Celých 94 % předplatitelů podcastů podporuje jednoho tvůrce, zůstávají u něj v průměru 10 měsíců, vyplývá z dat Forendors. 

Zdroj: Forendors

Zdroj: Forendors

Většina Čechů, kteří si předplácí podcasty, je věrna jednomu tvůrci. Vyplývá to z dat české monetizační platformy Forendors (dříve Pickey) za rok 2023. Až 9 z 10 za obsah platících Čechů odebírá jeden podcast. Měsíčně v průměru utratí předplácející uživatelé 148 korun. Nejaktivněji se obsah konzumuje v měsících květnu, říjnu a listopadu, nejméně se naopak podcasty poslouchají v prosinci.

„Trh s placeným obsahem stále ještě nenarazil na svůj strop a dále roste. Každý měsíc se počet předplatitelů stabilně zvyšuje a zatím jsme nezaznamenali v naší historii ani jednou pokles,“ popisuje Denisa Hrubešová, spoluzakladatelka platformy Forendors. 

Stabilní zůstává částka, kterou průměrný český předplatitel utratí za obsah za jeden měsíc. Za rok 2023 činila tato suma 148 korun. V porovnání s rokem 2022 se jednalo o 5% nárůst. Stejně tak platí, že absolutní většina uživatelů podporuje jen jednoho tvůrce. Celých 94 % z nich si aktivně předplácí jeden podcast. Druhou nejpočetnější skupinou jsou pak uživatelé předplácející dva podcasty, kterých je 5 %. Pouze 1 % uživatelů předplácí tři a více podcastů. 

„Sledujeme diskuze o tom, že je novým trendem předplatit si jeden podcast například na měsíc, doposlechnout všechny epizody a následně vyzkoušet obsah jiného tvůrce. Z našich dat ale vyplývá přesný opak. Průměrný uživatel si jednoho tvůrce předplácí v průměru 303 dnů, tedy přibližně 10 měsíců,“ přibližuje Hrubešová.

Za poslední dva roky se ustálila průměrná délka audiovizuálního obsahu na platformě. V roce 2021 měl průměrný podcast 60 minut, rok poté byl průměr 36 minut. V roce 2023 a v prvních třech letošních měsících to bylo 41 minut. Jeden uživatel měsíčně v průměru zhlédne či poslechne 777 minut audiovizuálního obsahu, tedy bezmála 12 hodin. Demografická data naznačují, že jsou podcasty mírně oblíbenější u žen (53 %) než u mužů (47 %). 

Forendors je česká platforma pro monetizaci obsahu propojující tvůrce a jejich publikum. Tvůrcům umožňuje zpoplatnit pro své fanoušky podcasty, videa, články, newslettery a další typy obsahu. Nabízí mobilní aplikaci pro telefony s operačními systémy iOS a Android. Umožňuje díky tomu uživatelům stahovat obsah a konzumovat ho offline bez připojení k internetu. Mezi nejrozšířenější témata obsahu na platformě Forendors patří vzdělávání, zábava, zdraví, fitness, kulinářství, hudba. 

-stk-  

Dosah podcastů v Česku patří k nejvyšším v Evropě

pondělí 10. července 2023