YouTube rozvíjí komerční spolupráci influencerů a značek

neděle, 14. dubna 2024, 08:15 Internet & Mobil MediaGuru

Populární videoserver představil několik funkcí, které mají z YouTube udělat ještě efektivnější prodejní kanál. Podobné ambice má i TikTok.

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

Ilustrační foto, zdroj: Shutterstock

YouTube se chce stát ještě důležitějším hráčem v e-commerce. Na svém blogu představuje nové nákupní možnosti dostupné na vybraných trzích, které by mohly ocenit také influenceři jako zdroj přivýdělku. A stejně tak by přímočařejší možnosti spolupráce ocenily i značky. Provozovatel největšího videoserveru spouští mimo jiné takzvaný Affiliate Hub, který v mobilní aplikaci YouTube na jednom místě  zobrazí všechny možné komerční spolupráce. Jak název („Affiliate“) napovídá, influencery program láká na provize ze zprostředkovaných prodejů předváděného zboží, typicky během živých nákupních videopřenosů. Nová záložka v aplikaci jim má na první pohled poskytnout přehled o procentuální výši podílu nebo lze jejím prostřednictvím snadno zažádat o prodejní vzorek.

Svými oblíbenými produkty se navíc mohou tvůrci pochlubit na nových místech v rámci takzvaných Nákupních kolekcí (Shopping Collections). Ty připomínají virtuální výstavku nebo výkladní skříň produktů, které konkrétní tvůrce považuje za zajímavé. K vidění jsou v nákupní sekci videoserveru nebo i popiscích videa. Vytvářet je zpočátku bude možné jen prostřednictvím aplikace YouTube Studio, později má přibýt i podpora verze pro stolní počítače a laptopy. Usnadnit život tvůrcům, respektive prodejcům, má také zpřístupnění funkce otagování produktů napříč všemi svými videi většímu množství influencerů.

 TikTok nespí

Je pravděpodobné, že s představováním podobných novinek YouTube jen tak nepřestane. Provozovatelé videoserveru se chlubí, že během loňského roku o čtvrtinu vzrostla doba, kterou diváci věnují sledování klipů zaměřených na nakupování. Celkem nad tímto obsahem strávili přes třicet miliard hodin za rok. Další motivaci pro kroky YouTube může představovat konkurence v podobě TikToku. Ten poslední hrst novinek spjatých s e-commerce představil minulý měsíc.

Díky nim například globálně zpřístupnil (kromě Číny) nákupní videoreklamy, které umožňují uživatelům rovnou nakupovat v sekci TikTok Shop. Značky navíc dostaly možnost snadno vystavit své produktové portfolio v karuselovém formátu a k nákupním videoreklamám se nově půjde dostat pomocí vyhledávání klíčových slov. Postupné, ale o to vytrvalejší zlepšování „nákupních“ funkcí na TikToku i YouTube svědčí nicméně hlavně o zarputilé snaze napodobit úspěch, jaký mají nejrůznější prodejní videoformáty v Číně a dalších asijských státech. Na Západě se jim zatím daří citelně méně, závod ale sotva pořádně začal. Ostatně TikTok svou e-commerce sekci s názvem Shop zpřístupnil ve Spojených státech teprve na konci minulého roku.

Sílu svého přesvědčení o možném úspěchu může čerpat i ze silných hospodářských výsledků své mateřské společnosti ByteDance. Její hrubý provozní zisk loni vzrostl podle zdrojů agentury Bloomberg o 60 procent na více než 40 miliard dolarů, čímž překonal růst dalších čínských gigantů digitálního světa – zejména pak společností Tencent a Alibaba. Pořád jsou to ale čísla, která blednou v porovnání s ambicemi TikToku na americkém trhu: velikost svého e-commerce byznysu tam chce letos zdesetinásobit. A zkusit se při tom odrazit také od nečekaně dobré makroekonomické kondice USA, kde stále nenastala obávaná recese. To je ale faktor, který může využít ve svůj prospěch i YouTube.

-riv-