DAZN přidává v Česku zdarma další ligy i TV kanály

čtvrtek, 23. května 2024, 06:15 TV Lukáš Polák

Deset nových televizních kanálů a další, zejména fotbalové soutěže mohou zcela zdarma, pouze výměnou za registraci, sledovat sportovní fanoušci se Smart TV a mobilními telefony.

V DAZN nechybí ani ženský box, samotné přenosy však služba zpoplatnila. Zdroj: DAZN

V DAZN nechybí ani ženský box, samotné přenosy však služba zpoplatnila. Zdroj: DAZN

Značku DAZN si řada sportovních fanoušků spojí pravděpodobně s placenými sportovními kanály, které bylo možné sledovat na satelitu Astra. Reálně jde ovšem zejména o aplikaci zaměřenou na nabídku sportovních přenosů všeho druhu. V únoru jsme popsali nabídku bezplatných sportovních přenosů, volného obsahu v rámci této služby přitom přibývá. 

DAZN se snaží, aby byla jednou z předních voleb pro sportovní fanoušky. V Česku nemůže tato aplikace, která je k dispozici pro smart TV i mobilní telefony, konkurovat zaběhnutým značkám a není to ani jejím cílem. Zájemcům ale přináší poměrně zajímavou nabídku ženských fotbalových lig i dalšího sportu (např. kanál golfové PGA Tour).

Deset nových FAST kanálů všech žánrů

V aktuální expanzi programové nabídky se služba DAZN zaměřila na globální trh, kterému přinesla desítku zcela nových televizních stanic v kategorii FAST, tedy takových kanálů, jejichž vysílání je zdarma a divák za ně de facto zaplatí odsledovanou online reklamou. U nás se nabídka rozrostla o stanice Matchroom Boxing, Boxing TV, PDC Darts, Motorvision TV, Lacrosse TV, Padel TIME TV, SportStak, Moto America TV, Billiard TV a ACL Cornhole TV.

Tyto programy by neměly být zájemcům o bezplatný sport ničím neznámým, alespoň některé z nich. Nabízejí je i služby jako Rakuten TV, Plex nebo SportsTribal. Všechny tyto online platformy mají jedno společné – fungují jako aplikace pro chytrá zařízení. DAZN však na rozdíl od své konkurence chce mít na uživatelskou základnou kontrolu a pro konzumaci své programové nabídky vyžaduje po divácích úvodní registraci a přihlášení.

Obsah nových stanic

Shay Segev, generální ředitel DAZN Group, rozšíření programové nabídky komentoval následovně: „Prostřednictvím bezplatné úrovně DAZN budou mít fanoušci přístup k široké škále sportů, včetně ještě více nejlepších bojových sportů. (…) Tyto kanály odemknou nejlepší sportovní akce novými způsoby.“

„Přidání Matchroom Boxing a Boxing TV podtrhuje DAZN jako globální domov boxu a bojových sportů a zajišťuje, že vytváříme více kontaktních bodů s více sportovními fanoušky než kdykoli předtím,“ doplnil Segev. Obsah kanálů bude sahat od padelu a tenisu až po motoristický sport a kulečník. DAZN navíc nedávno jmenovala novou globální ředitelku pro nabídku tzv. freemium obsahu, která má za úkol zkoumat možnosti pro nabídku atraktivního sportovního obsahu na bezplatné úrovni.

Přibyly další ženské fotbalové ligy

Mezi nové akvizice DAZN v oblasti bezplatného sportu patří mj. Northern Ireland Football League (NIFL) a Women's National Football Conference (WNFC). V oblasti sportu pro náš trh tak nadále platí, že streamovací gigant získává zejména ženské fotbalové ligy, neplatí to ovšem stoprocentně. V případě NIFL si podrží DAZN práva minimálně do roku 2027, u WFNC dokonce ještě o rok déle. Dalšími novinkami v nabídce jsou například Ironman Pro Series nebo Basketball Champions League.

„Pokrok společnosti za tak krátkou dobu je působivý a zavádění globální nabídky freemium je fantastickou příležitostí. DAZN již učinil významné kroky v revoluci v odvětví sportovního streamování. Těším se na další růst díky tomu, že platformu ještě více zpřístupníme sportovním fanouškům po celém světě a budeme spolupracovat s partnery na poskytování produktů a služeb DAZN stále širší základně uživatelů,“ komentovala směřování služby Elena Novokreshchenovová, která se zhostila právě pozice globální generální ředitelky freemium obsahu v DAZN.